Tο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταργεί τη συνταξιοδότηση στα 55, 56, 58 και 60 έτη και ορίζει τα 62 ως βάση για μειωμένη.
Για το θέμα μάλιστα έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Εργασίας που ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση.
Να θυμίσουμε ότι στον "αέρα" βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης "κόλλησε" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη.
Μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων που επηρεάζονται από τα "νέα δεδομένα" (υπολογίζονται σε 2.000) είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5.000-6.000.
Και όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021. Το επιχείρημα ήταν ότι όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια, ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022. Τώρα όμως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάκληση των παραιτήσεων που έχουν υποβάλλει οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο είχε κρούσει το κώδωνα του κινδύνου! Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ.
Με βάση λοιπόν την απόφαση τη ΝΣΚ, οι εξελίξεις είναι ανατρεπτικές, καθώς, μπαίνει τέλος στα πρόωρες συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων.
Αντιδράσεις
Τη μη αποδοχή της γνωμοδότησης του ΝΣΚ από τον αρμόδιο υπουργό «που ανατρέπει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης σε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς», ζητά το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών.
«Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ αλλά και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν άμεσα και δυναμικά ώστε να μην υπάρξει ανατροπή του προγραμματισμού για τους χιλιάδες συναδέλφους μας», σημειώνεται σχετικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ανατροπή προκαλεί σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συναδέλφους εκπαιδευτικούς γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) στην οποία προβλέπεται ότι, οι ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (είτε στα 55, 56, 58 είτε στα 60), θα πρέπει να δύναται (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών) ή να έχουν αναδρομικώς ήδη συμπληρώσει 25 ακέραια έτη ασφάλισης έως τις 31/12/2012, αλλά ταυτόχρονα και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (55 για γυναίκες το 2010, 56 για άνδρες/γυναίκες το 2011, 58 για άνδρες/γυναίκες το 2012) έως τις 31/12/2021.
Η ερμηνεία του ΝΣΚ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου, ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2021 δήλωνε ότι δεν αλλάζει τίποτα στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης του Δημοσίου από την 1/1/2022. Η υπόθεση αυτή αφορά περίπου 2.000 υπαλλήλους και δυνητικά μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει, την επόμενη περίοδο, τις 50.000.
Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό, για λόγους χρηστής διοίκησης, να μην αποδεχτεί τη σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ αλλάζοντας προς το χειρότερο το υφιστάμενο πλαίσιο, δεδομένου ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν τα αντίστοιχα όρια ηλικίας μετά την 1/1/2022, έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους προς συνταξιοδότηση. Αντίθετα με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, βασικό και πάγιο αίτημά μας, που αποτελεί και επιτακτική ανάγκη σήμερα, είναι η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ αλλά και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν άμεσα και δυναμικά ώστε να μην υπάρξει ανατροπή του προγραμματισμού για τους χιλιάδες συναδέλφους μας.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.