ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

15/9/22

Ιστορικό ντοκουμέντο: Πώς ήταν το ελληνικό σχολείο το 1984 σε ένα βίντεο-αφιέρωμα 35 λεπτών!

 


Ενημερωτική εκπομπή που προβλήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1984, με αφορμή της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Μέσα από ρεπορτάζ και συνεντεύξεις παρουσιάζεται η τρέχουσα εικόνα της πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης στην χώρα μας, από πλευράς κτιριακών υποδομών, προγραμμάτων, βιβλίων, διδακτικού και μαθητικού δυναμικού, καθώς και οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν με μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η εκπομπή ξεκινά με το ζήτημα της στέγασης και κτιριακής υποδομής των σχολείων. Παρουσιάζονται σχολεία, όπως το 48ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το οποίο στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο-μισθωμένο οίκημα στην περιοχή των Πατησίων, αλλά και οι νέες αίθουσες που δίνονται σε χρήση στα σχολεία της χώρας, με αναφορά στην νέα φιλοσοφία για τη δημιουργία σχολικών κτηρίων με άξονα την ποιότητα εκπαίδευσης, αλλά και στα προβλήματα της συστέγασης σχολείων, και της δυσκολίας ανέγερσης νέων κτιρίων μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου της Αττικής. Παρουσιάζεται σε μακέτα του νέου σχολικού συγκροτήματος στον Κορυδαλλό.

Λόγος γίνεται ακόμη, για την αναμόρφωση των νέων ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων, για τα νέα διδακτικά βιβλία, και τα συνοδευτικά βοηθήματα όπως το βιβλίο του δασκάλου που εισάγεται για πρώτη φορά. Μαθητές σχολιάζουν τα νέα σχολικά βιβλία. Θίγεται ακόμη το ζήτημα της επιμόρφωσης των καθηγητών και δασκάλων, και το νέο σύστημα μετεκπαίδευσης του διδακτικού προσωπικού, το οποίο εισάγεται, καθώς και ο νέος θεσμός του σχολικού συμβούλου, ο ρόλος του οποίου σχολιάζεται από καθηγητές και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Παρεμβάλλονται σύντομα στιγμιότυπα από το 2ο σεμινάριο σχολικών συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης -προσχολικής αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.

Εκπαιδευτικοί, στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, γονείς, αλλά και μαθητές μιλούν κατά τη διάρκεια της εκπομπής στον Ευγένιο Ανδρικόπουλο. Συγκεκριμένα μιλούν στην κάμερα της εκπομπής οι: Χριστίνα Ξύδη, υπεύθυνη διδακτιριακών προγραμμάτων, Γιώργος Πατσιλινάκος, Διευθυντής του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Αριστείδης Βουγιούκας και Ηλίας Σπυρόπουλος, Σύμβουλοι ΚΕΜΕ, Νίκος Νικολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος, Μέλπω Σάββα, δασκάλα, Γιώργος Σιώτος, Μαθηματικός στο Α’ Λύκειο Χολαργού, Δημήτρης Σιψής, Φυσικός στο Γυμνάσιο Παπάγου, Ελένη Μέρμηγκα-Καζάκη, Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Ιάσμου Κομοτηνής, Ειρήνη Γενειατάκη, Σχολική Σύμβουλος, Θεόφραστος Γέρου, Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Παιδείας, γονείς αλλά και μαθητές.

Δείτε το ιστορικό ντοκουμέντο:


Περισσότερα αφιερώματα εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πατήστε κλικ στην εικόνα και ενημερωθείτε για τα ιδιαίτερα μαθήματα που προσφέρονται διά ζώσης ή εξ αποστάσεως από τον δημιουργό της Ηλεκτρονικής Διδασκαλίας

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
Πατήστε κλικ στην εικόνα και βρείτε πλούσιο δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για να μάθετε Αγγλικά από τον υπολογιστή σας

ΔΩΡΕΑΝ E-BOOKS

ΔΩΡΕΑΝ E-BOOKS
Πατήστε κλικ στην εικόνα και βρείτε δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία του Αποστόλη Ζυμβραγάκη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 100+ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 100+ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Πλήρης οδηγός ενιαίας εξέτασης Γλώσσας και Λογοτεχνίας!

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

 
Copyright © 2022 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger