Τα σχολεία ξεκίνησαν για ακόμη μία χρονιά και τα παιδιά προς το παρόν νιώθουν ενθουσιασμό, αγωνία και ένα άγχος που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι δημιουργικό. Ακόμη και οι χειρότεροι μαθητές χαίρονται με το άνοιγμα των σχολείων αφού νέες εμπειρίες τους περιμένουν και φυσικά θα δουν τους φίλους τους!
Οι γονείς από την άλλη έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μία νιώθουν μεγάλη ανακούφιση που επιτέλους τα παιδιά…θα φύγουν και λίγο από το σπίτι αλλά παράλληλα έχουν άγχος για την πρόοδο τους. Η μετάδοση του άγχους από γονιό σε μαθητή δεν είναι το μόνο λάθος που κάνουν. Διαβάστε παρακάτω:
Δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα συναισθήματά τους
Αν τα παιδιά τώρα ξεκίνησαν το σχολείο είναι λογικό τις πρώτες μέρες να νιώθουν περίεργα. Έχουν το άγχος του αποχωρισμού και αυτό τα κάνει να αρνούνται να πάνε σχολείο, να κλαίνε, να μην αφήνουν την μαμά και τον μπαμπά να φύγει.
Σε αυτήν την φάση οι γονείς θα πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, να αναδείξουν τα θετικά του σχολείου όπως “θα κάνεις φίλους, θα μάθεις νέα παιχνίδια, δεν θα βαριέσαι όλη μέρα στο σπίτι, θα μάθεις νέα πράγματα” και φυσικά, να μην βάλουν…κι αυτοί τα κλάματα.
Μπορεί σε μερικούς αυτό να φαίνεται παράξενο αλλά δεν είναι λίγοι οι γονείς που χάνουν την ψυχραιμία τους και είτε νευριάζουν με το παιδί είτε κλαίνε και στεναχωριούνται μπροστά του, βλέποντας το σε αυτήν την κατάσταση. Το παιδί με αυτές τις αντιδράσεις θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο ψυχολογικά.
Δεν βοηθούν τα παιδιά σχετικά με την διαχείριση του χρόνου και τα μαθήματα.
Και πάλι αναφερόμαστε στα παιδιά που τώρα ξεκίνησαν το σχολείο και αυτήν την φορά, το Δημοτικό. Το ξέρουμε ότι σε πολλά άρθρα έχουμε αναδείξει την σημαντικότητα του να μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του και να γίνει ανεξάρτητο.
Παρόλα αυτά κανένα παιδί δεν γεννιέται με αυτές τις γνώσεις και σίγουρα η δασκάλα και ο δάσκαλος δεν έχουν τον χρόνο να το κάνουν. Θα πρέπει λοιπόν να δείξετε υπομονή και να κατευθύνετε εσείς το παιδί για το πως μπορεί να οργανώσει καλά το χρόνο του ή να διαβάσει μόνος του.
Μεταδίδουν το άγχος στα παιδιά τους
Το ξέρουμε ότι το παιδί σου θέλεις να έχει καλή πρόοδο. Το ξέρουμε ότι αγχώνεσαι ότι δεν θα διαβάζει όσο χρειάζεται ή ότι δεν θα καταφέρει να περάσει στις Πανελλήνιες. Παρόλα αυτά όλους αυτούς τους φόβους που εσύ τους έχεις σε ποσοστό 10% τα παιδιά τους έχουν σε ποσοστό 99% τουλάχιστον, ακόμη κι αν δεν το δείχνουν.
Θα πρέπει λοιπόν να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να προσπαθείς να είσαι η αιτία που ηρεμούν και χαλαρώνουν και όχι να τα φορτώνεις ακόμη περισσότερο με τις δικές σου προσωπικές ανησυχίες. Τα παιδιά έχουν ήδη αρκετό άγχος να διαχειριστούν, δεν χρειάζονται και το δικό μας.
Φορτώνουν τα παιδιά με πολλές δραστηριότητες
Θυμάστε τα δικά μας παιδικά χρόνια; Που δεν είχαμε από το Δημοτικό φροντιστήρια, γυμναστήρια, μπαλέτο, κολυμβητήρια. Αφού εγώ είμαι της γενιάς του 1997, είχα μόνο τα Αγγλικά στην τρίτη Δημοτικού. Και ήμουν ένα πολύ ευτυχισμένο παιδί που μάλιστα είχα ελεύθερο χρόνο.
Πλέον έχει προωθηθεί η ιδέα ότι τα παιδιά θα πρέπει από μικρά να μάθουν πολλά πράγματα για να μπορέσουν να βγουν αργότερο στον στίβο της εργασίας. Παρόλα αυτά, τα παιδιά έχουν ανάγκη την παιδική τους ηλικία και όχι τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Αν το παιδί θέλει να πάει χορό, φυσικά και να πάει. Όμως μαζί με τον χορό δεν πρέπει να το γράψετε και μουσική και αγγλικά και ισπανικά και γερμανικά.
Και φυσικά το παιδί θα πρέπει να γραφτεί σε οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα ύστερα από δική του πρωτοβουλία και όχι επειδή εσείς το προτείνατε και το πείσατε ότι είναι ωραία και το χρειάζεται. Αφήστε τα να ζήσουν την ανεμελιά τους, όσο ακόμη μπορούν!
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.