Όταν το "μην αγχώνεσαι" δεν πιάνει - Συμβουλές για να καταπολεμήσεις το άγχος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0







Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε φορά που κάποιος θα σου έλεγε «έλα, μην αγχώνεσαι» ή «μη στεναχωριέσαι», τα προβλήματά σου θα λύνονταν μαγικά και θα πηγαίνατε να το γιορτάσετε με μπύρες –ή με αγριογούρουνα, αν ήσασταν Γαλάτες. Επειδή δυστυχώς ο κόσμος που ζούμε πόρρω απέχει από το να είναι ιδανικός, σου βρήκαμε μερικές λύσεις που ίσως να βοηθήσουν λιγάκι περισσότερο.

Συζήτησέ το με κάποιον που μπορεί να βοηθήσει

Δεν είναι δικό μας αυτό, το λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία, «να συζητάς τα προβλήματά σου με όποιον μπορεί να σ’ τα λύσει». Είναι πιο σοφό απ’ όσο ακούγεται, όχι μόνο για την πρακτικότητα του πράγματος, αλλά και επειδή μερικές φορές η ανάγκη μας να μας ακούσει κάποιος μας παγιδεύει σε έναν φαύλο κύκλο γκρίνιας συζητήσεων που δεν οδηγούν πουθενά. Αν το άγχος σου προκύπτει από τη δουλειά, συζήτα το με συναδέλφους ή προϊσταμένους που μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό: έχεις περισσότερη δουλειά απ’ όση σου αναλογεί; Φορτώνεσαι τη δουλειά κάποιου άλλου; Είναι εξαντλητικό το ωράριό σου; Μην γκρινιάζεις στους φίλους σου, διεκδίκησε πρακτικές αλλαγές.

Μην το πολυσκέφτεσαι

Μια απόδειξη της πολυπλοκότητας της ζωής είναι το γεγονός ότι το «εντοπίζοντας το πρόβλημα έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να το λύσεις» και το «όσο το σκέφτεσαι τόσο χειροτερεύει» ισχύουν ταυτόχρονα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καλό είναι μεν να αναγνωρίσεις ότι σε ταλαιπωρεί το στρες της καθημερινότητας, για να κάνεις κάτι για αυτό, αλλά από την άλλη όσο πιο πολύ σκέφτεσαι/ συζητάς/ μονολογείς «άγχος-άγχος-άγχος» τόσο γιγαντώνεται στο μυαλό σου, και καταλήγεις να αγχώνεσαι που έχεις άγχος.

Βάλε προτεραιότητες

Τις μέρες που κλείνεις σημαντικό πρότζεκτ στη δουλειά, ή που χωρίζει ο κολλητός σου, τα πιάτα θα μένουν άπλυτα και τα ρούχα ασιδέρωτα. Παρ’ το απόφαση, και υπενθύμισέ το στον εαυτό σου κάθε φορά που γυρνάς πτώμα στο σπίτι και νιώθεις την παρόρμηση να κάνεις άλλη μια δουλειά αντί να βάλεις ποτό και να αράξεις με σειρά στον καναπέ σαν άνθρωπος. Αν δεν μπορείς με τίποτα να το χωνέψεις, θέσε τον εξής κανόνα: Μόνο ένα πράγμα την ημέρα είναι επείγον. Όλα τα άλλα μπορούν να γίνουν και αύριο. Διάλεγε κάθε μέρα ποιο θα είναι αυτό, και αν προκύψει κι άλλη «επείγουσα δουλειά», αυτή θα είναι «το επείγον» της επόμενης.

Εξέτασε σοβαρά την πιθανότητα να τα παρατήσεις όλα

Ναι ξέρουμε, δεν γίνεται αυτό αν δεν κερδίσεις το Τζόκερ. Αν όμως νιώθεις έτοιμος/η να κλατάρεις από το άγχος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζητήσεις από ένα δικό σου άνθρωπο να αναλάβει όσα δεν μπορείς να κάνεις για λίγες μέρες, μέχρι να ηρεμήσεις. Δε λέμε να τεμπελιάζεις και να φορτώνεις τις δουλειές σου σε άλλους, αλλά όταν το πράγμα παραγίνεται πιεστικό, αν υπάρχουν δουλειές που δεν μπορούν να αναβληθούν επ’ αόριστον, πρέπει να ζητήσεις βοήθεια –επαγγελματική ή φιλική.

Και τώρα που είπαμε βοήθεια…

Επειδή μερικές φορές το άγχος δεν προκύπτει από τις πρακτικές συνθήκες της καθημερινότητάς σου, αλλά μπορεί να είναι μια μόνιμη ψυχική κατάσταση –με τους ρυθμούς που ζούμε όλοι δεν το λες και παράλογο– είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσεις σε έναν ειδικό για να ξέρεις τι από τα δύο σου συμβαίνει και πώς να το διαχειριστείς.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)