Οι γονείς που έχουν παιδιά σε τάξεις του Δημοτικού συχνά αγωνιούν ότι το παιδί θα καλομάθει με την δική τους βοήθεια και μετά δεν θα είναι σε θέση μεγαλώνοντας να διαβάζει μόνο του. Μπορεί να μην σας φαίνεται σημαντικό όμως όταν ένα παιδί μαθαίνει να διαβάζει μόνο του, αυτομάτως μαθαίνει να γίνεται πιο ανεξάρτητο.
Επίσης οργανώνει καλύτερα τον χρόνο του και ο γονιός δεν έχει το άγχος ότι αν κάποια στιγμή λείψει από το σπίτι το παιδί θα πάει στο σχολείο αδιάβαστο. Το να μάθεις σε ένα παιδί να διαβάζει μόνο του δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.
Είναι μερικά παιδιά που από μικρή ηλικία δεν σε έχουν ανάγκη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από μεριάς σου, είναι και μερικά παιδιά που για να σταματήσουν να σε έχουν ανάγκη χρειάζονται μερικοί τρόποι που θα εφαρμόσεις. Αυτούς τους τρόπους θα τους μοιραστούμε μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω:
Βοήθησε το παιδί να οργανώσει τον χρόνο του
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις προτού κάνεις το παιδί να διαβάζει μόνο του, είναι να το μάθεις να οργανώνει και τον χρόνο του μόνο του. Για παράδειγμα, κρέμασε το πρόγραμμα της εβδομάδας στο γραφείο του και πριν ξεκινήσει το διάβασμα πάρτε μαζί τα μαθήματα ένα ένα με την σειρά.
Για παράδειγμα, πρώτη ώρα έχει γλώσσα. Ελέγξτε μαζί τις εργασίες του για την γλώσσα, δεύτερη ώρα μαθηματικά, ελέγξτε μαζί τις εργασίες του για τα μαθηματικά. Ξεκινήστε το διάβασμα από τα πιο δύσκολα μαθήματα και καταλήξτε στα πιο εύκολα ή από τα πιο εύκολα στα πιο δύσκολα ανάλογα με τον τρόπο που βολεύει καλύτερα το παιδί.
Μην είσαι συνεχώς πάνω από το κεφάλι του
Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν οι γονείς είναι ότι κατά την διάρκεια του διαβάσματος είναι συνεχώς πάνω από το κεφάλι του παιδιού. Σίγουρα πρέπει να ελέγχεις στο τέλος τις εργασίες του και να διορθώνετε τυχόν λάθη μαζί ή και μόνο του, ανάλογα την περίπτωση.
Σίγουρα όταν θέλει να σου πει το μάθημα απέξω ένα πρώτο βήμα είναι να του κρατάς το βιβλίο. Όμως κατά την διάρκεια του διαβάσματος δεν είναι ανάγκη να είσαι δίπλα του. Μπορεί και μόνο του να γράψει μία έκθεση κι αν δεν καταλάβει κάτι θα έρθει και θα στο πει. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει ακόμη και την ιστορία να την διαβάζει χωρίς εσένα στο πλάι του.
Οργανώστε μαζί τον χώρο του δωματίου του
Το δωμάτιό του πρέπει για το παιδί να είναι το ησυχαστήριό του. Με λίγα λόγια εκτός από ένας χώρος που μπορεί να παίζει και να είναι μόνο του όταν το έχει ανάγκη, πρέπει να είναι και ένας χώρος που το βολεύει στο διάβασμα.
Έτσι το να οργανώσετε το δωμάτιό του με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα που θα βολέψουν και θα βοηθήσουν το παιδί στο διάβασμα, θα κάνουν και το παιδί να μην μπορεί να διαβάσει σε κανένα άλλο χώρο του σπιτιού εκτός του δωματίου του.
Οπότε, όταν ένα παιδί μόνο στο δωμάτιό του μπορεί να διαβάσει, δεν θα μπαίνει στην διαδικασία να βγαίνει κάθε τρεις και λίγο από εκεί για να σας βρίσκει στην κουζίνα ή στο σαλόνι ζητώντας σας βοήθεια.
Μη διορθώνετε συνεχώς τα λάθη του
Φυσικά δεν λέμε να στείλετε το παιδί στο σχολείο με ένα καρό λάθος εργασίες. Όμως όταν ένα παιδί κάνει λάθος σε κάτι, προτού το διορθώσετε εσείς γι’ αυτό, δώστε του λίγο χρόνο να μελετήσει το λάθος του και να το διορθώσει μόνο του.
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο ανεξάρτητο και δεν θα σας έχει ανάγκη. Επίσης θα μάθει ουσιαστικά από το λάθος του, αφού ακόμη κι αν δεν καταφέρει να βρει την λύση, θα έχει παιδέψει το μυαλουδάκι του για να το κάνει.
Η διατροφή του παίζει ρόλο
Τέλος, αν θέλετε το παιδί σας να είναι σε θέση να διαβάσει μόνο του και να μην κάνει λάθη πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχει ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον 3 γεύματα πριν το διάβασμα, να έχει ξεκουραστεί το μεσημέρι με ύπνο ή απλή χαλάρωση και αφού το πνεύμα του είναι οξύ, τότε το διάβασμα θα είναι ακόμη πιο επιτυχημένο.