Ο "σφαγέας της Σαντορίνης" - Αποκεφάλισε τη γυναίκα του και περιέφερε το κεφάλι της στα χωριά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 






Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Αυγούστου 2008, όταν ο αξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Σαντορίνης δέχθηκε τηλεφώνημα από μια πανικοβλημένη γυναίκα, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα.

Η γυναίκα έκανε λόγο για ένα ζευγάρι που τσακωνόταν έντονα στο χωριό Βουρβούλος, κοντά στα Φηρά της Σαντορίνης. Μίλησε, επίσης, για ένα σκύλο που βρέθηκε σφαγμένος και αποκεφαλισμένος.

Ένας ανθυπαστυνόμος και ένας αρχιφύλακας έσπευσαν στο σημείο που τους υπέδειξε η γυναίκα. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα δεύτερο τηλεφώνημα στο τμήμα προκάλεσε ανατριχίλα και φρίκη:

Ένας άντρας γεμάτος αίματα βγήκε από το σπίτι, κρατώντας στο αριστερό χέρι ένα κεφάλι γυναίκας και στο δεξιό ένα μεγάλο μαχαίρι κουζίνας“.

Ο άντρας ήταν ο 31χρονος Θ.Α. και το κεφάλι ήταν της 25χρονης συζύγου του. “Σε εσάς δεν θα κάνω κακό“, έλεγε στους έντρομους κατοίκους και τουρίστες που βρέθηκαν στο δρόμο του.

Όσα ακολούθησαν ήταν σαν να είχαν βγει από αστυνομικό θρίλερ ή ταινία τρόμου. Δεν διατάραξαν απλώς την ηρεμία του κοσμοπολίτικου νησιού στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά άφησαν άναυδο όλο το πανελλήνιο.

Η διαταραχή

Ο 31χρονος καταγόταν από χωριό της Αλεξανδρούπολης και εργαζόταν ως μάγειρας. Η 25χρονη είχε καταγωγή τη Θεσσαλονίκη και ήταν δασκάλα.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην Κρήτη, όπου αυτός δούλευε σε εστιατόριο και η νεαρή γυναίκα σπούδαζε παιδαγωγικά. Παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 2007.

Δύο μήνες αργότερα, νοίκιασαν σπίτι στην Σαντορίνη, καθώς η 25χρονη είχε διοριστεί σε δημοτικό σχολείο.

Ο Βουρβούλος είναι χωριό με 500 κατοίκους, Βρίσκεται περίπου 3-4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα Φηρά – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Όπως είχε δηλώσει ο πατέρας του 31χρονου, ο γιος του έπασχε από “προβλήματα ψυχωσικής φύσεως που χαρακτηρίζονταν από αϋπνίες και μεγάλο εκνευρισμό“.

Είχε πάρει απαλλαγή από το στρατό, ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή και, κατά περιόδους, νοσηλεύτηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο 31χρονος είχε διακόψει τη φαρμακευτική του αγωγή και την ιατρική του παρακολούθηση από το 2003. Ο ευέξαπτος χαρακτήρας του αποτελούσε τροχοπέδη, όχι μόνο για την προσωπική του ζωή, αλλά και για την επαγγελματική.

Δύο ημέρες πριν διαπράξει το έγκλημα, απολύθηκε από ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι, στο οποίο εργαζόταν ως μάγειρας

Η απόλυση φαίνεται πως ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” στις ήδη τεταμένες σχέσεις του ζευγαριού. Ένας από τους γείτονές του είπε:

“Ακούσαμε κραυγές απελπισίας. Πήγαμε απέξω από το σπίτι με τη γυναίκα μου, ήρθαν και πολλοί άλλοι χωριανοί, ακόμη και ξένοι τουρίστες.

Όταν φτάσαμε, οι φωνές είχαν σταματήσει. Την ώρα εκείνη είχε πετάξει το αποκεφαλισμένο σκυλάκι από το μπαλκόνι και μάλλον θα είχε σφάξει και τη γυναίκα του. Όταν κατάλαβε ότι τον είδα μέσα από το ανοικτό παντζούρι, το έκλεισε αμέσως […]

Δεν είχαν περάσει ούτε δέκα λεπτά και, αφού είδε ότι δεν υπήρχε κόσμος έξω από το σπίτι, πήρε το κεφάλι της γυναίκας του και το μαχαίρι και βγήκε στους δρόμους.

Τον είδαμε όταν πέρασε μπροστά από το σπίτι μας και τρομάξαμε! Είπα να τον σταματήσω, αλλά η γυναίκα μου δεν ήθελε και μου είπε να κάτσω εδώ που κάθομαι“.

Ένας άλλος γείτονας ανέφερε ότι είδε το ακέφαλο πτώμα στην κουζίνα του σπιτιού και την κρεβατοκάμαρα ανάστατη. Όσοι αντίκρισαν τον 31χρονο δολοφόνο, το έβαλαν στα πόδια ή κρύφτηκαν στα σπίτια τους.

Ανάμεσά τους βρίσκονταν και μικρά παιδιά. Το σοκ που υπέστησαν ήταν μεγάλο και χρειάστηκε η συνδρομή ψυχολόγων για να συνέλθουν.

Ένα ανιψάκι του γαμπρού μου που ήταν στην πλατεία τό’ βαλε στα πόδια τρομοκρατημένο και πήγε σπίτι του. Από το σοκ που είχε πάθει πέρασαν πάνω από πέντε λεπτά για να μιλήσει στους γονείς του και να πει τι είχε δει“, ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της Σαντορίνης.

Η καταδίωξη θρίλερ και οι τραυματίες

Δύο περιπολικά εντόπισαν τον 31χρονο μάγειρα. Ο αρχιφύλακας με το περίστροφο στο χέρι του φώναξε:

Παραδώσου, πέτα το μαχαίρι και δεν θα σε πειράξουμε

Αρχικά φάνηκε ότι θα υπακούσει στην εντολή. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι προσποιείτο. Μόλις ο αρχιφύλακας τον πλησίασε για να του περάσει χειροπέδες, έκανε μια απότομη κίνηση με το μαχαίρι.

Όρμησε στους αστυνομικούς για να τους μαχαιρώσει. Ο αρχιφύλακας τράβηξε τη σκανδάλη και πυροβόλησε τον δολοφόνο δύο φορές. Αν και τραυματισμένος, ο 31χρονος σηκώθηκε και προσπάθησε να αποκεφαλίσει τον αστυνομικό. Ο τελευταίος γλίτωσε την τελευταία στιγμή, με τη μαχαιριά να τον βρίσκει στο στόμα.

Ο 31χρονος πέταξε τότε το κεφάλι της γυναίκας του στο ένα περιπολικό όπου βρίσκονταν τρεις δόκιμοι αστυνομικοί. Με κινηματογραφική ταχύτητα, στράφηκε στο άλλο περιπολικό, έβαλε μπρος και τράπηκε σε φυγή.

Τρέχοντας μανιωδώς στην επαρχιακή οδό Φηρών – Πύργου, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και παρέσυρε δύο 26χρονες εργαζόμενες στο Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης που επέβαιναν σε μηχανάκι.

Με πολλαπλά κατάγματα στα άκρα διακομίστηκαν οι δύο γυναίκες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου, τελικά, ανάρρωσαν.

traumaties_santorini

Δύο γυναίκες παρέσυρε στο διάβα του ο 31χρονος δολοφόνος

Η σύλληψη

Οι αστυνομικοί εμβόλισαν το κλεμμένο περιπολικό, ρίχνοντάς το στο στηθαίο. Όμως, ο 31χρονος αντιστάθηκε ξανά. Προσπάθησε να αφοπλίσει τον αστυνομικό, αλλά αυτός τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον στο θώρακα και το συκώτι.

Τελικά, η αστυνομία κατόρθωσε να ακινητοποιήσει τον 31χρονο, δίνοντας τέλος στο θρίλερ της καταδίωξης. “Ο δράστης βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ. Τον τραυματίσαμε με τόσες σφαίρες και ήταν λες και δεν έγινε τίποτα“, ανέφερε ο δόκιμος αστυνομικός.

Μία από τις σφαίρες χτύπησε στο στηθαίο, εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε στο πόδι μία 20χρονη Ελληνίδα τουρίστρια που περνούσε από το χώρο της συμπλοκής. Νοσηλεύτηκε στο “Αγία Όλγα” και ανάρρωσε.

makelaris_santorinis

Το χρονικό του εγκλήματος, της καταδίωξης και της σύλληψης του 31χρονου μάγειρα – Γράφημα εφημερίδα “Τα Νέα”

Η Αστυνομία επικρίθηκε για τους χειρισμούς της, καθώς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι έξι από τους συνολικά εννέα αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση καταδίωξης του 31χρονου δεν έφεραν όπλο. Επίσης, το όπλο του αρχιφύλακα που τραυμάτισε ο δολοφόνος είχε μόνο τέσσερις σφαίρες.

Την αποκεφάλισε ενώ ζούσε

Ο ιατροδικαστής που κλήθηκε να εξετάσει το πτώμα της 25χρονης δασκάλας βρέθηκε ενώπιον ενός ανατριχιαστικού ευρήματος.

Διαπίστωσε ότι ο 31χρονος αποκεφάλισε τη σύζυγό του, ενώ ήταν ζωντανή! Η 25χρονη δεν έφερε ίχνη άμυνας, δείγμα ότι αιφνιδιάστηκε πλήρως, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Στο σώμα της εντοπίστηκαν συνολικά δέκα μαχαιριές, επτά από τις οποίες μεταθανάτιες. Κατά την αυτοψία, οι αστυνομικοί εντόπισαν τρία μικρότερα ματωμένα μαχαίρια.

Η είδηση του αποκεφαλισμού της 25χρονης έκανε τον γύρο του κόσμου

Το πρακτορείο Reuters, το BBC, το CNN και γερμανικές εφημερίδες ήταν μόνο μερικά από τα ΜΜΕ που αναμετέδωσαν τις λεπτομέρειες του ειδεχθούς εγκλήματος.

apokefalismos_santorini

Η είδηση του αποκεφαλισμού της 25χρονης δασκάλας από τον 31χρονο μάγειρα σύζυγό της έγινε πρώτη είδηση τόσο στα εγχώρια όσο και στα διεθνή ΜΜΕ

“Γνώριζε το πρόβλημά του, αλλά πίστεψε ότι το είχε ξεπεράσει”

Οι περισσότεροι γείτονες υποστήριξαν ότι ο Θ.Α. προκαλούσε συχνά εντάσεις το τελευταίο διάστημα και, γενικά, ήταν “περίεργος και αρκετά κλειστός χαρακτήρας”. Ένας συγχωριανός του δήλωσε ότι, μια φορά, ο 31χρονος τον απείλησε με όπλο για ασήμαντη αφορμή.

Σύμφωνα με στενό συγγενή της 25χρονης δασκάλας, “η Α. γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα του άντρα της. Είχε, όμως, αποφασίσει να τον βοηθήσει και ενδεχομένως να είχε πιστέψει πως το είχε ξεπεράσει“.

Το ίδιο ανέφερε και ο πατέρας του 31χρονου, προσθέτοντας ότι η Α.Κ. και η οικογένειά της “συμπαραστάθηκαν στο γιο μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο“.

Από την πλευρά τους, οι γονείς της άτυχης γυναίκας υποστήριξαν ότι ο σύζυγός της τη χρησιμοποιούσε, προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά και κοινωνικά, διότι, λόγω της ψυχωσικής διαταραχής του, δεν μπορούσε να στεριώσει σε καμία δουλειά.

Δύο ημέρες πριν από το έγκλημα, η 25χρονη απευθύνθηκε σε γιατρούς του νησιού, διότι ο σύζυγός της είχε αϋπνίες και εμφανιζόταν ιδιαίτερα νευρικός.

Ήταν, όμως, πολύ αργά για ένα άτομο που όφειλε να παίρνει φάρμακα και να παρακολουθείται τακτικά, όπως είπε και ο ψυχίατρος που τον επόπτευε έως το 2003.

“Το έγκλημα στη Σαντορίνη εμπεριέχει τα ακραία στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια εγκληματική ενέργεια ενός χρονίως πάσχοντος ασθενούς που δεν ευρίσκεται υπό θεραπευτική αγωγή […]

Μπορεί να υποστηριχθεί ότι το έγκλημα διεπράχθη από έναν χρόνιο ψυχωσικό ασθενή με σοβαρές διαταραχές στο συναίσθημα και τη σκέψη. “Ζώντας” στην ψύχωσή του κατέστρεψε κυριολεκτικά το στήριγμα που τον κρατούσε όρθιο”, αποφάνθηκαν οι ειδικοί.

Η δίκη και η καταδίκη

Ο  δράστης νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος στο Γενικό Κρατικό Αθηνών και επέζησε. Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και, εν συνεχεία, στο ψυχιατρικό κατάστημα των φυλακών.

Η υπόθεσή του εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Μυτιλήνης, το Δεκέμβριο του 2009. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ήταν:

  • ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά τρόπο ιδιαζόντως απεχθή
  • απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή σε βάρος δύο γιατρών
  • απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού
  • οπλοχρησία κατά συρροή
  • περιύβριση νεκρού
  • διακεκριμένη αντίσταση
  • διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 36 χρόνια φυλακή, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Παραδέχθηκε την αποτρόπαια πράξη του και άκουσε την ποινή του χωρίς να αντιδράσει.

Το 2013, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου, η ποινή που επιβλήθηκε πρωτόδικα διατηρήθηκε. Ο δράστης είπε πως δεν θυμόταν τις λεπτομέρειες όσων συνέβησαν εκείνο το αυγουστιάτικο απόγευμα του 2008.


Η αρχική φωτογραφία του κολάζ προέρχεται από την ιστοσελίδα publicdomainpictures.net

Βασικές πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου “Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα”, Εκδόσεις Πατάκη

https://www.mixanitouxronou.gr

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)