Κακοί βαθμοί: επιχείρηση "ανασυγκρότηση". Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί να βελτιώσει τους βαθμούς του

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0







Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *

Η βελτίωση των βαθμών μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά με τις σωστές στρατηγικές και την κατάλληλη υποστήριξη είναι εφικτό. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να βελτιώσει τους βαθμούς του:

1. Εντοπίστε το πρόβλημα: Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των βαθμών είναι να καταλάβετε γιατί το παιδί δυσκολεύεται να πάρει υψηλότερη βαθμολογία. Είναι η έλλειψη κατανόησης της ύλης; Υπάρχει αδιαφορία για το θέμα; Υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες; Μήπως απασχολεί το παιδί κάτι άλλο;

2. Θέστε εφικτούς στόχους: Μόλις κατανοήσετε το πρόβλημα, θέστε συγκεκριμένους, εφικτούς στόχους για το παιδί σας. Αυτό θα του δώσει μια σαφή ιδέα για το τι πρέπει να δουλέψει. Καλό θα ήταν οι στόχοι να είναι στην αρχή βραχυπρόθεσμοι (π.χ. να κάνει σωστά τις ασκήσεις της ημέρας ή να μάθει το μάθημα της ημέρας) και σιγά-σιγά να γίνονται μακροπρόθεσμοι (π.χ. να γράψει καλά στο επόμενο διαγώνισμα). Μην ξεχνάτε ότι κάθε στόχος που επιτυγχάνεται δίνει αυτοπεποίθηση και κίνητρο στο παιδί να συνεχίσει με μεγαλύτερη θέρμη την ενασχόληση με τα μαθήματά του.

3. Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα μελέτης: Συνεργαστείτε με το παιδί σας, για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα μελέτης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες, κατά τις οποίες θα μελετάει, διαλείμματα και επαναλήψεις. Ενθαρρύνετέ το να τηρεί το σχέδιο και ελέγξτε αν όντως το κάνει.

4. Προσφέρετε επιπλέον υποστήριξη: Αν το παιδί σας δυσκολεύεται με ένα συγκεκριμένο μάθημα, σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν καθηγητή, που θα είναι σε θέση να προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του, τις οποίες θα τις εξατομικεύσει αποκλειστικά πάνω στις ανάγκες, τις αδυναμίες και τις ικανότητες του παιδιού σας.

5. Μείνετε θετικοί και ενθαρρύνετε την προσπάθεια: Ενθαρρύνετε το παιδί σας και επαινέστε κάθε προσπάθειά του, ακόμη και αν οι βαθμοί δε βελτιωθούν αμέσως. Δώστε του να καταλάβει ότι πιστεύετε σε αυτό και ότι είστε περήφανοι για τη σκληρή δουλειά του.

Να θυμάστε ότι η βελτίωση των βαθμών είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και κόπο. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να παραμείνετε υπομονετικοί και ενθαρρυντικοί. Ωστόσο, να είστε σίγουροι πως το παιδί σας με μέθοδο, οργάνωση, πείσμα και προσπάθεια μπορεί να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια και να πετύχει.

* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός

Περισσότερες εκπαιδευτικές συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)