Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σπουδαίοι. Είχαν καταφέρει και είχαν εφεύρει πολλά. Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Θουκυδίδη και τον Μέγα Αλέξανδρο. Ωστόσο, ποιος γνωρίζει πραγματικά ποιες ήταν οι σπουδαίες Ελληνίδες της αρχαιότητας;
Ακολουθεί λίστα με τις σπουδαίες Ελληνίδες της αρχαιότητας:
1. Υπατία: Ήταν νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός, καθώς και αστρονόμος. Επίσης, υπήρξε διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής της Αλεξάνδειας και έζησε στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. Δίδασκε φιλοσοφία και αστρονομία.
2. Σαπφώ: Ήταν λυρική ποιήτρια. Η καταγωγή της ήταν από τη Λέσβο. Η συγγραφή και η σύνθεση ήταν τα αντικείμενά της. Έχει χαρακτηριστεί από τον Πλάτωνα ως «Δεκάτη Μούσα». Από τα δυτικά κράτη θεωρείται έως και σήμερα ως η πιο καλή ποιήτρια. Επίσης, ο έρωτας και το πάθος υπήρξαν τα κύρια σημεία της έμπνευσης και της γραφής της.
3. Λασθενία: Έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν φυσικός και φιλόσοφος. Πρόκειται για την εφευρέτρια της σφαίρας. Φορούσε ανδρικά ρούχα και μπορούσε έτσι να παρακολουθεί μαθήματα του Πλάτωνος. Επίσης, ο ανιψιός του Πλάτωνα ήταν σύντροφός της.
4. Αγνοδίκη: Η πρώτη γυναίκα γιατρός έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. Κατηγορήθηκε πως είχε σχέσεις, με τους ασθενείς της, αλλά όταν αποκάλυψε πως ήταν γυναίκα και όχι άνδρας, δικαιώθηκε. Σε αυτή οφείλονται τα δικαιώματα των γυναικών για σπουδές στην Ιατρική Επιστήμη.
5. Θεανώ η Θουρία: Ήταν μαθηματικός, αστρονόμος και εφηύρε τη θεωρία της «Χρυσής Τομής», αλλά και τη θεωρία της «Αρμονίας των Σφαιρών». Πέθανε τον 5ο αιώνα π.Χ. και υπήρξε σύζυγος του Πυθαγόρα.
6. Ανύτη: Ασχολήθηκε με την ποίηση. Θεωρήθηκε πως ήταν πρόδρομος της βουκολικής ποίησης, ενώ έχει χαρακτηριστεί και θηλυκός Όμηρος. Πολλά από τα έργα της χάθηκαν.