«Δεν θέλω να διαβάσω!». Αυτή τη φράση θα την ακούσουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι γονείς από τα παιδιά τους χωρίς να είναι σίγουροι πώς θα πρέπει να αντιδράσουν.
Πριν αρχίσουν οι αψιμαχίες και οι τσακωμοί, δείτε πώς οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να απαντήσουν.
Σε δυσκολεύει κάτι;
Όταν τα παιδιά λένε ότι δεν θέλουν να διαβάσουν, το πρώτο πράγμα που συνιστά στους γονείς η Melissa Taylor, συγγραφέας του Book Love: Help Your Child Grow from Reluctant to Enthussiastic Reader , είναι να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από την απροθυμία. Οι αδιάγνωστες μαθησιακές δυσκολίες για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθούν ως απροθυμία και ο δάσκαλος είναι εκείνος που σε πρώτη φάση μπορεί να βοηθήσει για το αν πρέπει να υπάρξει εξειδικευμένη αξιολόγηση και υποστήριξη.
Θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα;
Όταν το παιδί σας δεν θέλει να διαβάσει, η Jane Bluestein, συγγραφέας του The Win-Win Classroom , προσφέρει τις ακόλουθες επιλογές: «Πόσες σελίδες πιστεύεις ότι μπορείς να διαβάσεις πριν κάνεις ένα διάλειμμα;» ή «Θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα και μετά να καθίσεις να διαβάσεις;».
Σύμφωνα με την ίδια, εάν το παιδί σας πρέπει να διαβάσει κάτι που δεν το ενδιαφέρει ρυθμίστε ένα χρονόμετρο επιτρέποντάς του 10 λεπτα διαλείμματα.
Θέλεις να σε βοηθήσω;
Αν το παιδί δυσκολεύεται με μια εργασία ή δεν μπορεί να μάθει ένα μάθημα, βοηθήστε το με προθυμία. « Ακόμα κι αν χρειαστεί να του διαβάσετε φωναχτά το μάθημα, μη διστάσετε να το κάνετε», λέει η συγγραφέας του Readicide, Kelly Gallagher.
Μπορείς να τα καταφέρεις
Όταν τα παιδιά λένε ότι το διάβασμα είναι βαρετό ή δεν τους αρέσει διαβάστε ανάμεσα στις γραμμές. Αυτό που μπορεί πραγματικά να λένε είναι: «Φοβάμαι ότι δεν είμαι καλή/ός στο διάβασμα», λέει η Carol Dweck, συγγραφέας του Mindset . «Αν διδάξουμε στα παιδιά ότι δεξιότητες όπως το διάβασμα είναι πράγματα στα οποία γίνεσαι καλύτερος με την πάροδο του χρόνου». Μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτή τη νοοτροπία εξηγώντας του ότι με εξάσκηση και δουλειά θα δει άμεσα αποτελέσματα.