Μια μαϊμού, ένας 27χρονός μονάρχης και μια αλυσίδα ιατρικών λαθών που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ιστορίας. Το 1920, ο θάνατος του Βασιλιά Αλέξανδρου Α' έμεινε χαραγμένος στα χρονικά ως ένα μοιραίο παιχνίδι τύχης – ή ίσως συνωμοσίας; Από τη δαγκωματιά μιας μαϊμούς στο Τατόι μέχρι τις πολιτικές εκρήξεις που ακολούθησαν, ανακαλύψτε πώς ένα τραυματικό επεισόδιο έγραψε το επόμενο κεφάλαιο της Ελλάδας.
Το επεισόδιο στο Τατόι: Ο πίθηκος, το λυκόσκυλο και ο βασιλιάς
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1920, ο νεαρός Αλέξανδρος βρισκόταν στα ανάκτορα του Τατοΐου όταν ένας μικρός μακάκος επιτέθηκε στο αγαπημένο του λυκόσκυλο, Φριτς. Προσπαθώντας να χωρίσει τα ζώα, ο βασιλιάς δαγκώθηκε άγρια στο πόδι και το σώμα του. Οι πρώτες ιατρικές παρεμβάσεις φάνηκαν απλές: πλύση με βενζίνη και γάζες. Κανείς, όμως, δεν υπολόγισε τον κρυφό εχθρό – τον στρεπτόκοκκο που κρυβόταν πίσω από τις πληγές.
Τα λάθη και μια αμφιλεγόμενη απόφαση
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μέρμηγκας, ο πρώτος που εξέτασε τον βασιλιά, απέκλεισε τον καυτηριασμό, χαρακτηρίζοντας το τραύμα «ασήμαντο». Όμως, μέσα σε μέρες, η μόλυνση εξαπλώθηκε. Όταν 7 ακόμη γιατροί συγκεντρώθηκαν, ο χειρουργός Γεράσιμος Φωκάς πρότεινε μια απελπισμένη λύση: ακρωτηριασμός του ποδιού. Η ιδέα απορρίφθηκε – σύμφωνα με κάποιους, γιατί «ένας χωλός βασιλιάς δεν εμπνέει εμπιστοσύνη».
«Το τραύμα του δεν εμπνέει καμία ανησυχία»
– Η μοιραία δήλωση του Μέρμηγκα που έκρινε την κατάσταση.
Ο πυρετός, η αγωνία και το ανακοινωθέν που έγραψε ιστορία
Με πυρετούς στους 39°C και επτά χειρουργικές επεμβάσεις, ο Αλέξανδρος παρέδωσε την τελευταία του πνοή στις 12 Οκτωβρίου 1920. Το επίσημο ανακοινωθέν περιέγραφε με στεγνή γλώσσα: «Εξέπνευσε περί 4ην και 12 λεπτά μετά μεσημβρίαν». Η σύζυγός του, Ασπασία Μάνου, υποψιάστηκε εμπλοκή των βασιλικών ιατρών, ζητώντας την παρουσία γιατρών του Βενιζέλου. Ακόμα και ο πιστός οδηγός του, Μήτσος Φουγαλάς, αυτοκτόνησε λίγο μετά, τραυματισμένος από τις τελευταίες του κουβέντες με τον βασιλιά.
Συνωμοσίες και πολιτικές κατακρημνίσεις
Ο θάνατος του Αλέξανδρου άφησε ένα κενό στο θρόνο και ένα μήνυμα για την Ελλάδα:
Η κυβέρνηση Βενιζέλου έπεσε μετά από δημοψήφισμα, και ο πατέρας του Αλέξανδρου, Κωνσταντίνος Α', επανήλθε.
Αλεξανδρούπολη: Η πόλη Δεδέαγατς μετονομάστηκε προς τιμήν του.
Θεωρίες συνωμοσίας: Εφημερίδες της εποχής ισχυρίστηκαν ότι ο Βενιζέλος «μόλυνε τη μαϊμού» για να σκοτώσει τον βασιλιά.
Ο άνθρωπος πίσω από τον θρόνο: Το πάθος για τα αυτοκίνητα, η αγάπη με την "κοινή θνητή" και η κόρη που δεν γνώρισε ποτέ
Ο Αλέξανδρος δεν ήταν απλώς ένας βασιλιάς – ήταν ένας επαναστάτης της καρδιάς. Παντρεύτηκε κρυφά την Ασπασία Μάνου, μια «κοινή θνητή», προκαλώντας σκάνδαλο. Η κόρη τους, Αλεξάνδρα, γεννήθηκε 5 μήνες μετά τον θάνατό του και έγινε Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας. Ο ίδιος, γνωστός για το πάθος του με τα αυτοκίνητα, είχε χαρακτηριστικά πει: «Μπορεί να πεθάνω από αγκάθι, αλλά όχι από ρόδα!». Η ιστορία του έδειξε ότι η μοίρα είχε άλλα σχέδια.
Η κληρονομιά μιας δαγκωματιάς
Ο θάνατος του Αλέξανδρου δεν ήταν απλώς μια τραγική ατυχία. Ήταν το σπινθήρι που άναψε πολιτικές φωτιές και άλλαξε τη διαδοχή του θρόνου. Σήμερα, η Αλεξανδρούπολη φέρει το όνομά του και οι μακάκοι του Τατοΐου εκτελέστηκαν ως συμβολική τιμωρία. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Τι θα γινόταν αν οι γιατροί είχαν ακρωτηριάσει το πόδι του; Η Ιστορία, όπως πάντα, δεν γράφεται υποθετικά...