Η εκπαιδευτική χρονιά προχωρά, αλλά το φάντασμα των κενών εκπαιδευτικών παραμένει ζωντανό! Παρά τη διενέργεια της δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, η κατάσταση σε όλη τη χώρα, ειδικά στην Περιφέρεια, είναι οριακή.
Χιλιάδες μαθητές στερούνται βασική διδακτική ύλη, ενώ η υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΕΠΑΛ χτυπά "κόκκινο". Ποια είναι η πραγματική εικόνα και γιατί η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας προκαλεί έντονες αντιδράσεις;
Σοβαρές ελλείψεις μαθημάτων: Τα ΕΠΑΛ σε κίνδυνο
Η καθυστέρηση στην κάλυψη θέσεων έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο προβλημάτων:
- Απώλεια ύλης: Χιλιάδες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί, δημιουργώντας παιδαγωγικά κενά που είναι δύσκολο να αναπληρωθούν.
- Σχολεία "φαντάσματα": Σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών ΕΛΜΕ, υπάρχουν ακόμη σχολικές μονάδες που δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά μαθήματα.
- Ειδικότητες σε αναμονή: Η κατάσταση είναι κρισιμότερη στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Στην Ξάνθη, ολόκληρες ειδικότητες (όπως γραφιστική και ψυκτικοί) δεν διδάσκονται ακόμη, παρότι οι μαθητές έχουν εγγραφεί!
Οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η ισότητα στην εκπαίδευση τίθεται σε κίνδυνο, καθώς οι μαθητές έχουν άνιση πρόσβαση στη γνώση ανάλογα με την περιοχή τους.
Η οριακή κατάσταση στην Περιφέρεια: Το παράδειγμα της Ξάνθης
Η ΕΛΜΕ Ξάνθης περιγράφει μια δραματική εικόνα που αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε πολλές περιοχές:
- Τεράστια κενά: Υπολογίζεται ότι στην περιοχή λείπουν περίπου 30 καθηγητές γενικής παιδείας και τουλάχιστον 10 καθηγητές ειδικοτήτων ΕΠΑΛ.
- Υπολειτουργία: Τα κενά αυτά έχουν οδηγήσει σε μερική υπολειτουργία σχολικών μονάδων, επιβαρύνοντας αφόρητα τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς.
- Κίνδυνος ασφάλειας: Η έλλειψη δεύτερου εκπαιδευτικού στα εργαστήρια των ΕΠΑΛ έχει γίνει "πολυτέλεια", θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η αντίδραση που προκάλεσε "λαϊκισμό": Η έκκληση στους γονείς
Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος προέτρεψε τους γονείς να τηλεφωνούν οι ίδιοι στη Γενική Γραμματεία για να αναφέρουν τα κενά.
- Καταγγελία ΕΛΜΕ: Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τις ΕΛΜΕ ως "λαϊκιστική και αποπροσανατολιστική".
- Η πραγματικότητα: Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα ΠΥΣΔΕ ενημερώνουν επανειλημμένα το Υπουργείο, και τα κενά είναι πλήρως γνωστά στις κεντρικές αρχές.
- Η βασική αιτία: Η ευθύνη, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, βαρύνει αποκλειστικά την καθυστέρηση στις διαδικασίες πρόσληψης και τη συνεχιζόμενη έλλειψη μόνιμου προσωπικού.
Ζητείται άμεση παρέμβαση! Οι ΕΛΜΕ ζητούν από το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε νέες προσλήψεις αναπληρωτών (Γ' φάση) για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και να διασφαλιστεί η ισότητα στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.
