Μέχρι τις 6 Ιουλίου θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες - Στα 60 ευρώ το όριο ανάληψης για τις πρώτες ημέρες - Εξαιρούνται συντάξεις και τουρίστες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΑΤΜ

Ημερήσιο όριο 60 ευρώ και περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό
Μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δημοσιεύτηκε και το σχετικό ΦΕΚ με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την «τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας», όπως ονομάζεται.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αξιωματούχος, το όριο αναλήψεων θα είναι 60 ευρώ τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός είναι οι τράπεζες να μείνουν κλειστές για 6 ημέρες. Τα ATM θα ανοίξουν μετά από 12 ώρες, από τη δημοσίευση του ΦΕΚ.

Ειδική εξαίρεση θα υπάρξει για τους συνταξιούχους με τη μέριμνα για λειτουργία ορισμένων καταστημάτων τραπεζών, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.




Τι θα ισχύσει με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls)

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, τουλάχιστον μέχρι την 6η Ιουλίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να προσέρχονται στα γκισέ των τραπεζών. Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα και λογαριασμό. Εάν, δηλαδή, διαθέτει κάποιος τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς με αντίστοιχα τρεις διαφορετικές χρεωστικές κάρτες θα μπορεί να πραγματοποιεί ανάληψη μέχρι 180 ευρώ συνολικά.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ATM θα λειτουργούν από το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες προκειμένου να τεθεί το «πλαφόν» των 60 ευρώ στις αναλήψεις.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών. 

Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για τον σκοπό αυτό. 

Επίσης θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται:

Πατήστε πάνω στο έγγραφο για να το δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση:

Τι προβλέπει το ΦΕΚ για τα capital controls
«Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» είναι ο τίτλος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επιβολή capital controls, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με αυτήν προβλέπονται τα εξής:
- Τα ΑΤΜ θα ανοίξουν 12 ώρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, δηλαδή αναμένονται να λειτουργήσουν ξανά το μεσημέρι της Δευτέρας.
- Χωρίς όριο θα μπορεί να γίνει χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, αλλά μόνο εντός της Ελλάδας.
- Χωρίς όριο θα είναι και η χρήση του web banking, αλλά και πάλι μόνο για συναλλαγές εντός της ελληνικής επικράτειας.
- Η καταβολή συντάξεων εξαιρείται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο γι' αυτό το σκοπό.
- Η μισθοδοσία των υπαλλήλων θα γίνει κανονικά, αλλά θα ισχύσει το όριο των 60 ευρώ στις ημερήσιες αναλήψεις.


Eξαίρεσαν τον περιορισμό κεφαλαίων για τους τουρίστες

Εκτός capital controls θα γίνονται οι συναλλαγές και οι αναλήψεις μέσω ΑΤΜ για τους τουρίστες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ, κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους. 


Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)