Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας - 13/07/2015

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΟΝΑΝΤ ΤΣΙΠΡΑΣ

Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών στη Σύνοδο Κορυφής - Δείτε τι συμφωνήσαμε - Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας

Να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο ύψους 82-86 δισ. ευρώ μόλις νομοθετήσει η ελληνική Βουλή και γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα και αναλύσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επί της ουσίας η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στη Σύνοδο Κορυφής.
Η Ελλάδα δεν έκλεισε το τρίτο μνημόνιο, αλλά αυτό που συμφωνήθηκε είναι να γίνουν κινήσεις από την ελληνική Βουλή, να περάσουν μέτρα για να αρχίσει η συζήτηση για το τρίτο πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία που ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας βάζει την Ελλάδα στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Μνημόνιο 3. Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπως μετέδωσαν οι Financial Times αναφέρεται ότι: «Η λίστα δεσμεύσεων είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, η Ευρωσύνοδος Κορυφής κατέστησε σαφές ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει μια πιθανή τελική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα του ESM, το οποίο θα πρέπει να βασιστεί σε απόφαση επί του συνολικού πακέτου (που θα συμπεριλαμβάνει χρηματοδοτικές ανάγκες, βιωσιμότητα χρέους και πιθανή χρηματοδότηση γέφυρα)».

Το νέο μνημόνιο βασίζεται στα εξής:

- Δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.
- Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ. Το πακέτο του Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα καθώς ο τρόπος που θα πέσουν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα.
- Αναδιάρθρωση χρέους: Η Άνγκελα Μέρκελ αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος είναι πιθανό να υπάρξει επιμήκυνση των χρεών και περίοδος χάριτος.
- Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
- Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.
- Η Ελλάδα πρέπει ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου για να γίνει η πρώτη άμεση εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ.
- Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να περάσουν είναι οι αλλαγές στο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.
- Επίσης πρέπει να περάσουν μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα εφαρμοστεί σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια. Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
- Εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
- Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
- Η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει σειρά μέτρων που πήρε αυτό το πεντάμηνο, κυρίως για τις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις 100 δόσεις. Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.
- Μέχρι 22 Ιουλίου υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD), με υποστήριξη της Κομισιόν. Η υιοθέτηση του BRRD αφορά το bail in τραπεζών και πρέπει να γίνει - σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε το Eurogroup, το αργότερο μία εβδομάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών –γνωστή ως BRRD– ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος εξυγίανσης μιας τράπεζας . Οριο προστασίας αποτελούν οι καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και για το συνολικό ύψος των καταθέσεών του. Η οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, που θεσπίστηκε τον Μάιο του 2014 και ορίζει ως ημερομηνία ισχύος τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο ελληνικό δίκαιο και η προσαρμογή της εκκρεμεί. Σ
Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, οι αρχές αρχικά θα πρέπει να επιβάλλουν «κούρεμα» σε πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο, όπως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολόγων και junior ομολόγων. Η διαδικασία είναι γνωστή ως bail in (διάσωση της τράπεζας με τα ίδια μέσα) και όπως προβλέπει η οδηγία, για να διατηρηθούν οι προοπτικές ανάκαμψης μιας τράπεζας η διαδικασία ισχύει τουλάχιστον μέχρι 8% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας. Αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολογιούχων θα χάνουν πλήρως τα χρήματά τους.
Αν αυτό δεν αρκεί τότε οι αρχές μπορούν να ζητήσουν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων τη διάσωση των τραπεζών με χρηματοδότηση προερχόμενη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.
To Eurogroup υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μία δυνητικά μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να κριθεί από τις δεσμεύσεις τους σε αυτές τις πολιτικές.
Αμεσα και μόνο μετά την νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την έγκριση των δεσμεύσεων από την ελληνική βουλή μπορεί να υπάρξει μια εντολή προς τους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα Μemorandum of Understanding (MoU).

Η ελληνική Βουλή μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει μέτρα:

Τα μέτρα που έχει δεχθεί η ελληνική πλευρά να νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση είναι τα ακόλουθα:
- Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
- Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
- Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
- Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων

Μέχρι 22 Ιουλίου:

- Μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
- Υιοθέτηση της οδηγίας για αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.

Για το χρέος

Για το χρέος σημειώνεται ότι μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς το Eurogroup θα εξεταστούν μέτρα με περίοδο χάριτος και επιμήκυνση του χρέους. Ακόμη επαναλαμβάνεται η δέσμευση για το χρέος του 2012.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_702.html#ixzz3flh94m6k

Όλα τα μέτρα του νέου μνημονίου

Σε συμφωνία για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω του ESM κατέληξε η σύνοδος της Ευρωζώνης μετά από 17 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων.
Η είδηση έγινε αρχικά γνωστή από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μέσω twitter. «Η Σύνοδος της Ευρωζώνης κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία. Όλα έτοιμα για το πρόγραμμα του ESM με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ενίσχυση», ανέφερε στη σχετική του ανάρτηση.
Προηγήθηκε μια μεγάλη νύχτα στις Βρυξέλλες με κούραση, νεύρα και καβγάδες στους διαδρόμους, αλλά και ένα Eurogroup όπου ο Β. Σόιμπλε κατάφερε να βάλει την επιλογή Grexit στο κείμενο που έφτασε στους ηγέτες και τελικά απορρίφθηκε.
Η Αθήνα είχε στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής συμμάχους και εχθρούς και σταδιακά μέσα στις επόμενες μέρες το παρασκήνιο θα γίνει γνωστό, όπως και το τι έγινε στην πρώτη τετραμερή Μέρκελ - Ολάντ - Τουσκ και Τσίπρα, όπου σύμφωνα με τον Guardian ο Έλληνας πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό...

Αναλυτικά όλο το κείμενο της Συνόδου Κορυφής:

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζονται όλα τα άμεσα μέτρα που πρέπει να περάσουν στη Βουλή και αναλυτικά τα βήματα για το τρίτο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα τα κυριότερα σημεία αναφέρουν:
Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προ-απαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM.
Ένα κράτος μέλος που ζητά οικονομική βοήθεια από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όπου είναι δυνατό, αντίστοιχο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό είναι προϋπόθεση ώστε το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Γι΄ αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει να συνεχιστεί η υποστήριξη του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από το Μάρτιο του 2016.

Τα μέτρα ως τις 15 Ιουλίου:
- Ο εξορθολογισμός του ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.
- Εμπροσθοβαρή μέτρα για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως μέρους ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης.
- Διαφύλαξη της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
- Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συνεργασία και Διακυβέρνηση της Νομισματικής Ενωσης και ειδικά κάνοντας λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν την οριστικοποίηση του Μνημονίου και περιλαμβάνοντας ημιαυτόματες περικοπές σε περιπτώσεις αποκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού αναζητηθεί συμβουλή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης των θεσμών.

Ως τις 22 Ιουλίου:
- Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αποτελεί σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα δικαιοσύνης και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και να μειώσει τα κόστη.
- Υιοθέτηση του BRRD με στήριξη από την Κομισιόν.
Αμεσα και μόνο μετά τη νομική εφαρμογή των παραπάνω πρώτων τεσσάρων μέτρων, καθώς και της υιοθέτησης όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, επιβεβαιωμένων από τους θεσμούς και το Eurogroup, μπορεί να παρθεί η απόφαση να δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το Μνημόνιο.
Η Ελλάδα θα πρέπει, σε συνεργασία με τους θεσμούς:
- Να προχωρήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εξειδικεύσουν πολιτικές που θα καλύπτουν πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη μεταρρύθμιση του 2012. Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή κοινά συμφωνημένα εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.
- Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συστάσεων στο Toolkit I του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και το ψωμί, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης, όπως οι ακτοπλοϊκές μεταφορές. Σε ότι αφορά το Toolkit II του ΟΟΣΑ, η μεταποίηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.
- Στις αγορές ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με αντίστοιχη επίπτωση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.
- Στις αγορές εργασίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και –λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες τακτικές- των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το στόχο της προώθησης διατηρήσιμης ανάπτυξης.
- Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδιαίτερα εξαλείφοντας την όποια πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.
Επιπλέον, οι Ελληνικές αρχές θα αναλάβουν τις ακόλουθες ενέργειες:
- Να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Το Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.
- Ευθυγραμμιζόμενες με τις φιλοδοξίες της Ελληνικής κυβέρνησης, να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αύξηση των δυνατοτήτων και την από-πολιτικοποίηση της Ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να παρασχεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου κατόπιν συζήτησης με τους Θεσμούς. Η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της Ελληνικής διοίκησης, ευθυγραμμιζόμενη με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.
- Να ομαλοποιήσει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών επί τόπου στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα νομοσχέδια σε σχετικούς τομείς, με επαρκή χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή.
- Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει με σκοπό την τροποποίηση νομοθεσίες που εισήχθησαν σε αντίθεση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.
Οι δεσμεύσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Ελληνικές αρχές.
Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, ύψους μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί από τους Θεσμούς. Καλεί τους Θεσμούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες για μείωση της χρηματοδοτικής κάλυψης, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά, που είναι στόχος οποιουδήποτε προγράμματος χρηματοοοικονομικής βοήθειας, μειώνει την ανάγκη χρήσης του συνόλου της χρηματοδοτικής κάλυψης. Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που τονίζουν την ανάγκη για πολύ γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη απόφασης για το νέο Μνημόνιο Κατανόησης: αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Η Σύνοδος Κορυφής αναγνωρίζει τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι το Ελληνικό κράτος μπορεί να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και να τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες για να δημιουργήσει συνθήκες που επιτρέπουν μια ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Τα ρίσκα της μη γρήγορης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ανήκουν πλήρως στην Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής καλεί το Eurogroup να συζητήσει τα θέματα αυτά επειγόντως.
Δεδομένων των άμεσων προκλήσεων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, η συνολική καμπύλη χρηματοδότησης του προγράμματος του ESM θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα «μαξιλάρι» ύψους από 10 έως 25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές ανάγκες κεφαλαιοποίησης και κόστη εκκαθάρισης, από τα οποία τα 10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.
H Σύνοδος Κορυφής γνωρίζει ότι μια γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί μια αύξηση ποσών στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ και ο SSM θα κάνουν αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. το συνολικό μαξιλάρι θα εξυπηρετήσει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την πλήρη αξιολόγηση και αφού το νομικό καθεστώς υιοθετηθεί.
Δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης, στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ESM και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να εξετάσει πιθανά νέα μέτρα περιλαμβάνουν (πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής ) για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του χρέους, αν είναι απαραίτητο, και να εξασφαλίσει ότι η μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτά τα μέτρα και θα υπόκεινται στον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και θα εξεταστούν μετά την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Η σύνοδος κορυφής τονίζει ότι ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
Για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (τα επόμενα 3-5 χρόνια) η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσει μέχρι και €35 δισ. (μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα), για να χρηματοδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα και επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ποσών που θα δοθούν σε SMEs. Ως ένα έκτακτο μέτρο και δεδομένης της ιδιάζουσας κατάστασης στην Ελλάδα, η Κομισιόν θα προτείνει την αύξηση της προ-χρηματοδότησης κατά €1 δισ., προκειμένου να δώσει μία ώθηση στις επενδύσεις, κάτι για το οποίο θα συνεργαστούν τα νομοθετικά όργανα της Ε.Ε. Το επενδυτικό πλάνο για την Ε.Ε. θα παράσχει επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η ανάλυση όλων των μέτρων:

Το νέο μνημόνιο βασίζεται στα εξής:
- Δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.
- Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ. Το πακέτο του Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα καθώς ο τρόπος που θα πέσουν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα.
- Αναδιάρθρωση χρέους: Η Άνγκελα Μέρκελ αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος είναι πιθανό να υπάρξει επιμήκυνση των χρεών και περίοδος χάριτος.
- Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
- Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.
- Η Ελλάδα πρέπει ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου για να γίνει η πρώτη άμεση εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ.
- Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να περάσουν είναι οι αλλαγές στο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.
- Επίσης πρέπει να περάσουν μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα εφαρμοστεί σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια. Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
- Εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
- Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
- Η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει σειρά μέτρων που πήρε αυτό το πεντάμηνο, κυρίως για τιςεπαναπροσλήψεις στο δημόσιο, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις 100 δόσεις. Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.
- Μέχρι 22 Ιουλίου υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD), με υποστήριξη της Κομισιόν. Η υιοθέτηση του BRRD αφορά το bail in τραπεζών και πρέπει να γίνει - σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε το Eurogroup, το αργότερο μία εβδομάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών –γνωστή ως BRRD– ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος εξυγίανσης μιας τράπεζας . Οριο προστασίας αποτελούν οι καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και για το συνολικό ύψος των καταθέσεών του. Η οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, που θεσπίστηκε τον Μάιο του 2014 και ορίζει ως ημερομηνία ισχύος τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο ελληνικό δίκαιο και η προσαρμογή της εκκρεμεί. Σ
Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, οι αρχές αρχικά θα πρέπει να επιβάλλουν «κούρεμα» σε πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο, όπως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολόγων και junior ομολόγων. Η διαδικασία είναι γνωστή ως bail in (διάσωση της τράπεζας με τα ίδια μέσα) και όπως προβλέπει η οδηγία, για να διατηρηθούν οι προοπτικές ανάκαμψης μιας τράπεζας η διαδικασία ισχύει τουλάχιστον μέχρι 8% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας. Αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολογιούχων θα χάνουν πλήρως τα χρήματά τους.
Αν αυτό δεν αρκεί τότε οι αρχές μπορούν να ζητήσουν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων τη διάσωση των τραπεζών με χρηματοδότηση προερχόμενη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.
To Eurogroup υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μία δυνητικά μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να κριθεί από τις δεσμεύσεις τους σε αυτές τις πολιτικές.
Αμεσα και μόνο μετά την νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την έγκριση των δεσμεύσεων από την ελληνική βουλή μπορεί να υπάρξει μια εντολή προς τους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα Μνημόνιο.


Τσίπρας: Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά το Grexit παρελθόν

Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλέψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα να σταθεί στα πόδια της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες.

«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών κύκλων», τόνισε και παραδέχτηκε πως «η συμφωνία είναι δύσκολη όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο για τραπεζική ασφυξία, σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια. Καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και μια χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να γυρίσουμε στην ανάπτυξη να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του «για τη σκληρή μάχη μέχρι τέλους που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ξέραμε όμως ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις, όμως τόσο το αναπτυξιακό πακέτο, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν».


Μέρκελ: Έτοιμο το Eurogroup να εξετάσει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και επιμήκυνση χρέους

«Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα» τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Είπε ότι δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα χρέους αλλά ότι είναι «έτοιμο το Eurogroup να εξετάσει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και επιμήκυνση στα δάνεια μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Όπως τόνισε μέχρι 15 Ιουλίου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα: ΦΠΑ, συνταξιοδότηση, ΕΛΣΤΑΤ, εργασιακά. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως θα ανακληθούν οι νόμοι που πέρασαν στις αρχές Φεβρουαρίου από την ελληνική κυβέρνηση.

«Όλα όσα συμφωνήσαμε αφορούν σε 3ετές πρόγραμμα ύψους 82 -86 δισ. ευρώ», επεσήμανε η κ. Μέρκελ.

Μάλιστα υπογράμμισε πως θα χρειαστούν 25 δισ. για τις τράπεζες. Σχετικά με τo ταμείο των 50 δισ. ευρώ είπε ότι θα δουλεύει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει κανονικά τρόικα στην Αθήνα. Τόνισε ότι κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη.

«Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη συμφωνία. Μπορώ να υπερασπιστώ τη συμφωνία στο γερμανικό κοινοβούλιο» είπε και πρόσθεσε για την ελληνική Βουλή ότι οι νόμοι έχουν ήδη ετοιμαστεί.

Σχετικά με την αναφορά στο Grexit υπογράμμισε ότι: «Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β. Το Grexit θα το κάναμε μόνο αν το ζητούσε η Ελλάδα».

Είπε ακόμη ότι είναι «Εκτός συζήτησης ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους».


Ολάντ: Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη αλλά αλληλεγγύη

Ήταν μια μακρά αλλά καλή νύχτα και μια καλή μέρα για την Ευρώπη, σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη χώρα μας στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Έπρεπε να επιτύχουμε κι εγώ ήθελα να επιτύχουμε, τόνισε, η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να μείνει στη ευρωζώνη που ήταν ο στόχος μας. Πρόσθεσε πως εφόσον το πρόγραμμα συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα πάρει 80 δισεκατομμύρια, ποτέ δεν έχουν δοθεί τα λεφτά αυτά σε χώρα της ευρωζώνης.

Εκτίμησε πως η εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας διατηρήθηκε και σημείωσε πως η Αθήνα δεν ζητούσε ελεημοσύνη αλλά αλληλεγγύη.

Αν χάναμε την Ελλάδα δεν θα χάναμε μόνο το ΑΕΠ της ή το λαό της, θα χάναμε μια χώρα που είναι στην καρδιά του πολιτισμού μας, ξεκαθάρισε. Αναγνώρισε πως στη Γερμανία και αλλού υπήρχαν ισχυρές πιέσεις για Grexit και πως η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Eurogroup.

«Αν η Ελλάδα είχε φύγει από το ευρώ τι θα λεγόταν για την Ευρωζώνη; Πως δεν ήταν ικανή να προστατεύσει την ακεραιότητά της», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η συμμετοχή στην ευρωζώνη θα πρέπει να προσφέρει σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα ούτε ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα, είπε, προσθέτοντας πως ήταν επίσης στόχος να δοθεί στην Ελλάδα ελπίδα ύστερα από τόσα χρόνια δύσκολα και τόσα χρόνια λιτότητας. «Η Ελλάδα θα πρέπει ακόμα να κάνει προσπάθειες», δήλωσε και τόνισε πως το ελληνικό χρέος δεν θα είναι ποτέ βιώσιμο χωρίς ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τους όρους της συμφωνίας, ο κ. Ολάντ είπε πως ζητήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μεταρρυθμίσει την αγορά και τα εργασιακά προσθέτοντας πως όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υλοποιήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

«Αφιέρωσα πολλές ώρες συνομιλώντας με την Μέρκελ και τον Τσίπρα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία χωρίς γαλλογερμανική συνεργασία. Αναφορικά με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Τσίπρας έκανε μία γενναία επιλογή.


Λαγκάρντ: Σήμερα οικοδομήσαμε τη βάση για την ανάπτυξη

Αποχώρησε από τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι υπάρχει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

«Σήμερα οικοδομήσαμε τη βάση για την ανάπτυξη, κάτι που είναι ένα πολύ σημαντικό», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.


Γιούνκερ: Συμφωνία με 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, όμως επετεύχθη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής όπου βγήκε τελικά λευκός καπνός.

«Η Κομισιόν επέμενε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση grexit» σημείωσε και είπε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν ήθελε να μην ξεχνούμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν για 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έγινε αποδεκτή».


Παγκόσμια συμπαράσταση στο Twitter για την Ελλάδα! Δεν έχει προηγούμενο η διεθνής κατακραυγή κατά της Γερμανίας!

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος φαίνεται πως είναι το ελληνικό ζήτημα σε όλο τον πλανήτη με το νέο hastag του twitter #thisisacoup(αυτό είναι πραξικόπημα) να βρίσκεται πρώτο στη λίστα των Ευρωπαίων χρηστών.
Την αλληλεγγύη προς το λαό μας δείχνουν οι χρήστες από όλο τον κόσμο στην πιο  κρίσιμη νύχτα της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας. Ολόκληρος ο πλανήτης, από την Ευρώπη έως τη Βόρεια και Νότια Αμερική, βρίσκεται στο πλευρό της χώρας μας με εκατομμύρια tweets, τα οποία στη μεγάλη πλειοψηφία τους καταφέρονται εναντίον των δανειστών και όλων όσων λαμβάνουν χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το hastag #thisisacoup (σ.σ. «αυτό είναι ένα πραξικόπημα») είναι αυτή την στιγμή το δεύτερο σε δημοτικότητα θέμα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμη, είναι πρώτο στη χώρα μας και σε πολλές ευρωπαϊκές, με πιο χαρακτηριστική τη Γερμανία.
Όσο η νύχτα προχωρά, το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα και το εν λόγω hastag θα αποτελέσουν το γεγονός της ημέρας για την παγκόσμια κοινή γνώμη...
Άλλωστε μέχρι κι ο Πολ Κρούγκμαν στο άρθρο του ανέφερε την δημοτικότητα του εν λόγω hastag λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα απαιτήσεων του Eurogroup είναι τρελό. Το hashtag ThisIsACoup είναι ακριβές».
Ταυτόχρονα και ο αναλυτής Χιούγκο Ντίξον γράφει ότι «η δημοτικότητα του #thisisacoup σημαίνει ότι η Γερμανία και η Ευρωζώνη γενικότερα κινδυνεύουν να χάσουν το παιχνίδι του 'ποιος φταίει'»


Ο Σόιμπλε είναι πρόεδρος της τράπεζας που ήθελε να αποκτήσει το ΤΑΙΠΕΔ!

Δηλώθηκε στην ΕΡΤ ότι η τράπεζα στην οποία προτείνει ο ηθικός και αλάθητος κ.Σόιμπλε να τοποθετηθούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής ελληνικής περιουσίας
ως υποθήκευση της χωράς μας είναι μια τράπεζα την οποία εμπιστεύεται ο κ.Σοιμπλε.
Γιατί;
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι πρόεδρος κι αντιπρόεδρος, αντιστοίχως, της τράπεζας KfW, η οποία έχει απλώσει τα δίχτυα της εδώ και πολύ καιρό για να αποκτήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Η τράπεζα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της είναι μία αναπτυξιακή τράπεζα που συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της γερμανικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της παγκόσμιας ανάπτυξης. Δηλώνει επίσης ότι πρόκειται περισσότερο για ένα αναπτυξιακό ινστιτούτο το οποίο λειτουργεί   εκ μέρους της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και κυρίως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη κι αν ο Υπουργός Οικονομικών και ο αντικαγκελάριος είναι εξ ορισμού επικεφαλής αυτή της τράπεζας, ο Σόιμπλε ξεπερνάει κάθε όριο θράσους όταν ζητάει να μεταβιβαστεί σε αυτή την τράπεζα η ελληνική περιουσία.
Η έξοδος του Σόιμπλε από την ιστορία είναι επιβεβλημένη τώρα.


Ο "αξιόπιστος" κύριος Σόιμπλε με τα "βρόμικα" χέρια...

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο "τσάρος" της Γερμανικής οικονομίας και ο άνθρωπος που κρατά σε συνοχή το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Παρότι μιλάει για "αξιοπιστία" όμως, τα χέρια του δεν είναι και τόσο καθαρά...
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνηθίζει να κάνει επίκληση στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους "κανόνες". Ωστόσο στην πολιτική του καριέρα, έχει παραδεχθεί και ο ίδιος χρηματισμό για λογαριασμό του κόμματος του.
Ο πρώην εφοριακός είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο με το ταμείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάτι που του στέρησε την ηγεσία του και τον δρόμο για την Καγκελαρία. Στις αρχές του 2000 όταν ήταν αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξέσπασε ένα σκάνδαλο, που αφορούσε "μαύρο χρήμα", που μπήκε στα ταμεία του κόμματος το 1994.
Μέσα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είχε παραδεχτεί, ότι είχε συναντηθεί με έμπορο όπλων, αλλά είχε αρνηθεί, ότι είχε πάρει βαλίτσα με χρήματα. Όμως η αυτοκτονία ενός συνεργάτη του και οι αποκαλύψεις των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης τον ανάγκασαν να εμφανιστεί και πάλι στη Βουλή και να πει "συγνώμη, είπα ψέματα". Εν συνεχεία παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, στην οποία τον διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, που είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου.
Η "βρόμικη" χρηματοδότηση των Χριστιανοδημοκρατών
Το 1998 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεκδικεί την Καγκελαρία με αντίπαλο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά οδηγήθηκε σε μία απρόσμενη ήττα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ξεσπάει το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση του CDU από έμπορο όπλων.
Όπως έγραφε η Καθημερινή αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου:
"Συνάντησα τον κ. Σράιμπερ το 1994 σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Μιλήσαμε για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού μας αγώνα" έλεγε στη Βουλή ο πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Με βαλίτσα ή χωρίς;" τον διέκοψε ο βουλευτής των Πρασίνων κ. Κρίστιαν Στρόμπελε, υπαινισσόμενος το γεγονός ότι το 1991 ο ίδιος κ. Σράιμπερ είχε παραδώσει μια βαλίτσα με ένα εκατομμύριο "άπλυτα" μάρκα στον τότε ταμία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Λάισλερ Κιπ. "Χωρίς" ήταν η απάντηση. "Αυτό ήταν όλο". "Την άλλη ημέρα ο κ. Σράιμπερ μου έφερε στο γραφείο μου 100.000 μάρκα" συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε
"Δεν μιλάω ποτέ δημόσια για πράγματα για τα οποία δεν είμαι εντελώς σίγουρος" εξήγησε ο ίδιος. Ενδιαμέσως όμως ξέρει ότι η τότε ταμίας του κόμματος κυρία Μπριγκίτε Μπαουμάιστερ καταχώρισε τα χρήματα στα λογιστικά βιβλία της οργάνωσης με τρόπο που παραβίαζε τον νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων. "Το λάθος ήταν αποκλειστικά της κυρίας Μπαουμάιστερ" διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε. "Εγώ δεν φέρω την παραμικρή ευθύνη".
"Χάος, δράμα, συμφορά" ήταν ο τίτλος της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας του Αμβούργου "Die Zeit". "Οι υποκρισίες του Σόιμπλε προκαλούν συμπόνια". Ο πολιτικός, που είχε υποσχεθεί την πλήρη διαλεύκανση του "σκανδάλου Κολ", ήτοι της παράνομης συλλογής χρημάτων και του λαδώματος κομματικών στελεχών από τον προκάτοχό του στην προεδρία του κόμματος κ. Χέλμουτ Κολ, συνελήφθη κλέπτων και ο ίδιος. Και όχι μόνο αυτό. "Την ίδια "διαφώτιση" μας υπόσχεται και τώρα, παρά το γεγονός ότι παραπλάνησε τη Βουλή και αγγίζει με βελούδινα γάντια τον πρωταγωνιστή των παρανομιών, τον Κολ".
Η αυτοκτονία που συγκλόνισε τη Γερμανία
Η αυτοκτονία του οικονομικού υπευθύνου του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, Βόλφγκανγκ Χίλεν, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, τη στιγμή που στην Μπούντεσταγκ διεξαγόταν η συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα του CDU. Αρχικά το μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση, αλλά λίγο αργότερα η είδηση του θανάτου επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιόακιμ Χέρστερ, που σε σύντομη δήλωσή του προς στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε από επίσημα χείλη την πληροφορία ότι ο ηλικίας 49 ετών Χίλεν βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 20 Ιανουαρίου του 2000.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Χίλεν άφησε ένα σημείωμα, στο οποίο εξηγούσε ότι αυτοκτόνησε για προσωπικούς λόγους. "Σύμφωνα με την πληροφόρηση που διαθέτουμε μέχρι στιγμής, τα κίνητρα της αυτοκτονίας ήσαν προσωπικού χαρακτήρα", είπε ο Χέρστερ και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ανακοίνωση, όσο εκκρεμεί η αστυνομική έρευνα. Το Associated Press είχε μεταδώσει τότε ότι ο Χίλεν ανέφερε στο σημείωμα του και την απογοήτευσή για το σκάνδαλο που συγκλόνισε το κόμμα, καθώς και την κατάθλιψή του για το γεγονός ότι η μεταφορά της Βουλής από τη Βόννη στο Βερολίνο τον έχει αποσπάσει από την οικογένειά του.
Η είδηση του θανάτου διέκοψε τη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο Χίλεν ήταν επικεφαλής του τμήματος προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δεν ήταν βουλευτής.
Νωρίτερα, η ερευνητική επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε το σκάνδαλο των "μαύρων λογαριασμών", είχε κλητεύσει τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ να καταθέσει ενώπιόν της.
Η στάση του Κολ, αλλά και οι εξελίξεις των σκανδάλων "εξανάγκασαν" τον ηγέτη του CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσει συγνώμη από τη Βουλή.
Μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ, ζήτησε συγνώμη επειδή είχε πει ψέματα ότι δε γνώριζε πως το κόμμα του είχε αποδεχτεί δωρεά 100.000 μάρκων από έναν έμπορο όπλων. "Πριν από λίγες εβδομάδες, από το ίδιο βήμα της Βουλής, όταν η ατμόσφαιρα ήταν κάπως πιο ζωηρή απ’ ό,τι είναι σήμερα, δεν αντέδρασα όπως έπρεπε. Λυπάμαι γι’ αυτό και ζητώ συγνώμη εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος", τόνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στα μέλη της Μπούντεσταγκ.
Ωστόσο, η αξιοπιστία Σόιμπλε είχε τρωθεί, καθώς είχε δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι δε γνώριζε τον Γερμανοκαναδό έμπορο όπλων Καρλχάιντς Σράιμπερ , για να ομολογήσει όμως αργότερα ότι και αυτός υπήρξε αποδέκτης μιας "δωρεάς" 100.000 μάρκων, που δεν εμφανίστηκε νομότυπα στα λογιστικά βιβλία του κόμματος.
Η Μέρκελ πλέον "έπαιζε" μόνη της. Χαιρέτησε την "κάθαρση των Χριστιανοδημοκρατών" και ανήλθε στην ηγεσία του κόμματος.
Οι Φιλελεύθεροι εμπόδιο στο δρόμο για την προεδρία
Στη μεγαλύτερη επιθυμία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να γίνει δηλαδή Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, στέκονται εμπόδιο το 2004 οι Φιλελεύθεροι, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Το 2004 η Μέρκελ αρνήθηκε να τον υποστηρίξει για Πρόεδρο της Γερμανίας και αντ’ αυτού επέλεξε τον Χορστ Κέλερ.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2005, η Μέρκελ νίκησε τον Σρέντερ και έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας. Ο Σόιμπλε επιλέγεται και πάλι για υπουργός Εσωτερικών με τους αναλυτές να αναφέρουν πως η Μέρκελ προτιμούσε να τον έχει στην κυβέρνησή της παρά να του δώσει κάποιο ρόλο εκτός του υπουργικού συμβουλίου, όπως για παράδειγμα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενδεχομένως από εκεί να ήταν πιο επικίνδυνος.
Η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών επαναφέρει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργικό συμβούλιο. Το 2009 η καγκελάριος Μέρκελ του προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. "Θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει η καγκελάριος", δηλώνει τότε λακωνικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι ένας αφοσιωμένος άνθρωπος. Δεν είμαι ωστόσο ιδιαίτερα εύκολος. Στην ηλικία που βρίσκομαι δεν είναι εύκολο να με κάνεις ό τι θέλεις".
Κλείνουμε τέλος με μια ερώτηση για τη Siemens, που άφησε "άγαλμα" των Γερμανό υπ. Οικονομικών
Στις 5 Φεβρουαρίου ο Γερμανός υπ. Οικ έδινε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Στα πλαίσια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο Β. Σόιμπλε δέχθηκε μια ερώτηση που τον έφερε σε πραγματικά άβολη θέση.
Η ερώτηση ετέθη από τον δημοσιογράφο του Mega και της Εφημερίδας των Συντακτών, Παντελή Βαλασόπουλο, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της γερμανικής εμπλοκής στη διαφθορά, φέροντας ως παράδειγμα τη Siemens και το Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ο Χριστοφοράκος είναι το μεγαλοστέλεχος του ελληνικού τμήματος της εταιρείας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο και έχει διαφύγει στη Γερμανία, η οποία αρνείται να τον εκδώσει στη χώρα μας. Ο Σόιμπλε φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την ερώτηση και αρκέστηκε να πει ότι ο καθένας έχει την ευθύνη να καθαρίζει το χώρο γύρω από το σπίτι του.


Από τo 2009 είχε σχεδιάσει η ΕΚΤ, το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας που ζούμε για εξαναγκασμό εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο ρόλος Τρισέ, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Έλληνας συντάκτης της έκθεσης

Στην Ελλάδα του 2015, οι Έλληνες βιώνουν έναν Γολγοθά. Αβεβαιότητα για το μέλλον ακόμα και για το σήμερα. Οι ουρές στις τράπεζες καθημερινές, και ο φόβος για κούρεμα καταθέσεων και άλλα δεινά. Και αυτό που βιώνουμε σήμερα είχε γραφτεί σε κάποια χαρτιά από το Δεκέμβριο του 2009 και μάλιστα η μελέτη είχε ζητηθεί από τον τότε διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλον Τρισέ, στον Έλληνα νομικό σύμβουλο Φοίβο Αθανασίου.
Και τότε η Ελλάδα, ήταν πρωτοσέλιδο του διεθνούς τύπου για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Είχαν προηγηθεί εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 2009 είχε διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον Κώστα Καραμανλή, υποσχόμενος λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα. Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ξεκινήσεις επαφές με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ζητώντας βοήθεια και προσπαθώντας να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ παρήγγειλε τη μελέτη για το πώς μπορεί να υπάρξει διαδικασία αποχώρησης ή αποβολής ενός κράτους - μέλους από την Ευρωζώνη , όχι λόγω της οικονομική κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που επηρεάστηκαν από τη διεθνή ύφεση, αλλά λόγω της υιοθέτησης της Συνθήκης της Λισαβόνας από τα 27 κράτη-μέλη, καθώς σε αυτή περιγράφεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα αποχώρησης από την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 50 της ενοποιημένης απόδοσης της Συνθήκης της Ε.Ε., όπου προβλέπεται ότι «κάθε κράτος - μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες».
Σύμφωνα με την μελέτη του κ. Αθανασίου, «Πριν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας η αποχώρηση ήταν δυνατή μόνο μέσω συμφωνίας που θα ενέκριναν όλα τα κράτη-μέλη. Μοναδική φορά που το θέμα έχει ανακύψει ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο ήταν η περίπτωση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία το 1975, όταν η κυβέρνηση των Εργατικών ζήτησε από τους πολίτες να εγκρίνουν την παραμονή της χώρας στην τότε ΕΟΚ (η Βρετανία είχε ενταχθεί το 1973, υπό κυβέρνηση Συντηρητικών). Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής και έκτοτε το πρόβλημα δεν έχει ανακύψει ξανά με ρεαλιστικό τρόπο.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας, όμως, όχι μόνο αναφέρεται στο ενδεχόμενο αποχώρησης, αλλά περιγράφει και τη διαδικασία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος μετά την περιγραφή της διαδικασίας αποχώρησης ενός κράτους - μέλους όπου αναφέρεται ότι «οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2». Από την διατύπωση αυτή ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΤ συμπεραίνει ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. δεν προϋποθέτει καν τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών - δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για αποχώρηση, το κράτος παύει να είναι μέλος της Ε.Ε.
Σε όλα τα παραπάνω ο λόγος γίνεται για τη συμμετοχή συνολικά στην Ε.Ε. και όχι συγκεκριμένα στην τελική φάση της ΟΝΕ (Ευρωζώνη). Στη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για το τελευταίο. Παραθέτοντας σειρά νομικών επιχειρημάτων, ο κ. Αθανασσίου υποστηρίζει ότι «ο μόνος τρόπος για να αποχωρήσει ένα κράτος από την ΟΝΕ είναι να αποχωρήσει από την Ε.Ε.». Η Ελλάδα, δηλαδή, για να πάψει να είναι μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να επιλέξει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. (δεν μπορεί καν να επιλέξει να αποχωρήσει μόνο από την Ευρωζώνη).
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, ακόμα και αν ένα κράτος - μέλος εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, ακριβώς όπως πράττουν διάφορα κράτη που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βατικανό κ.ά.). Επισήμως τα κοινοτικά όργανα αποθαρρύνουν μια τέτοια πρακτική, αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος να αγοράζει ευρώ από την αγορά και να τα αποδέχεται είτε ως εναλλακτικό είτε και ως βασικό μέσο συναλλαγών στην οικονομία του.
Σύμφωνα με αυτή, είναι αδύνατο να βγει μια χώρα από το κοινό νόμισμα λόγω της ευρωπαϊκής συνθήκης που δεν προβλέπει κάτι τέτοιο (αμετάκλητη απόφαση η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα) και πάντως μια τέτοια προσπάθεια είτε των Βρυξελλών να απωθήσουν σε έξωση, είτε μιας χώρας που επιδιώκει να εγκαταλείψει το ευρώ, συνιστά αντίθετη στάση με το σύνολο των δεσμεύσεων συμμετοχής στην ΕΕ.
Κάτι που σημαίνει ότι εάν επιχειρηθεί ποτέ κάτι τέτοιο, η χώρα που θα αποχωρήσει από το νόμισμα, θα αποχωρήσει και από την ΕΕ συνολικά.
Στη γνωμοδότηση του Έλληνα νομικού της ECB δεν αναφέρεται κανένα σενάριο ή προϋπόθεση για να φύγει μια χώρα από το ευρώ, αν και μελετήθηκε διεξοδικά από τον ίδιο και την υπηρεσία της κεντρικής Τράπεζας. Λόγω παντελούς απουσίας ποινολογίου για την αποβολή χώρας, το μόνο που θα μπορούσε να ωθήσει μια χώρα στην οικειοθελής αποχώρηση, θα ήταν να σταματήσει η ΕΚΤ τη ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα σήμαινε ότι το ευρώ που θα κυκλοφορούσε δεν θα έφτανε για τις βασικές ανάγκες και η χώρα θα πιεζόταν να τυπώσει δικό της νόμισμα. Αρχικά στη μορφή IOU.
Εν συνεχεία, λόγοι πληθωρισμού και κινήσεις αυτοσυντήρησης θα ανάγκαζαν τη χώρα αυτή να επιδιώξει να δημιουργήσει δικό της νόμισμα και να προχωρήσει σε συναλλαγές με τρίτες χώρες, και όπου είναι ανοιχτές για αυτήν, οι αγορές. Για να ξεπεράσει τις κλειστές ευρωπαϊκές αγορές και τις συνθήκες που τη δεσμεύουν, είναι αναγκασμένη η χώρα του σεναρίου να αποχωρήσει συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάτι σαν αυτό που ζούμε σήμερα δηλαδή...΄


Ο καιρός σήμερα 

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, αναμένουμε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 14 έως 32 στη βόρεια Ελλάδα, 18 έως 33 στη δυτική Ελλάδα, 16 έως 31 στο βόρειο Αιγαίο και από 19 έως 33 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από τα δυτικά - βορειοδυτικά έως 3 και τοπικά 4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι κυρίως βόρειοι έως 5 και τοπικά στα κεντρικά και νοτιοανατολικά τμήματα 6 με 7 μποφόρ.

Σαν σήμερα 13 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/13.html

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)