Τα 5 οφέλη των παιδιών με εργαζόμενες μαμάδες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Κορίτσια εργαζόμενων μαμάδων: Οι μεγάλες κερδισμένες

Εκτενή μελέτη δημοσίευσε τον περασμένο Μάιο το Πανεπιστήμιο του Harvard, η οποία κατεδαφίζει εντελώς τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για ένα παιδί το γεγονός ότι η μαμά του δουλεύει, υποστηρίζοντας το εξής: Τα κορίτσια των εργαζόμενων μαμάδων, βρίσκουν καλύτερη δουλειά, κερδίζουν περισσότερα χρήματα και χαίρουν πιο ισότιμων σχέσεων από τα κορίτσια που μεγαλώνουν από μαμάδες που δεν δουλεύουν.
Για τις ανάγκες της μελέτης το Harvard, αφού εξέτασε στοιχεία από 24 διαφορετικές χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά τις ενοχές που νιώθουν οι εργαζόμενες μαμάδες, τα παιδιά τους είναι πολύ πιο κερδισμένα από όσο φαντάζεται κανείς –και ιδιαίτερα τα κορίτσια. Για την ακρίβεια, όπως είπε η επικεφαλής της μελέτης, «ελπίζουμε τα συμπεράσματα αυτά να ενισχύουν τον σεβασμό προς τις επιλογές που κάνουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, στο σπίτι και την δουλειά. Είτε οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες εργάζονται είτε όχι, τα παιδιά έχουν να κερδίσουν από κάθε συνθήκη διαφορετικά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που να ενισχύουν τους εργαζόμενους γονείς.»

Οι εργαζόμενες μαμάδες είναι λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη

Στατιστικά στοιχεία από αμερικανικά δεδομένα δείχνουν ότι οι μαμάδες που δεν εργάζονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, από τις μαμάδες που εργάζονται, κάτι που φυσικά έχει την αντίστοιχη επίπτωση στα παιδιά τους. Κανένα παιδί δεν έχει να κερδίσει από μία μαμά που είναι διαρκώς στο σπίτι, μελαγχολική ή στρεσαρισμένη.

Οι εργαζόμενες μαμάδες διαχειρίζονται καλύτερα τον ποιοτικό χρόνο τους με τα παιδιά

Οι ειδικοί επισημαίνουν ξανά και ξανά τη σημασία του να περνούν οι γονείς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και όχι απλά να βρίσκονται στο ίδιο σπίτι μαζί τους. Και είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι πολλοί γονείς έχουν μόνο επί μέρους στραμμένη την προσοχή τα παιδιά τους όταν βρίσκονται στο σπίτι, καθώς επί το πλείστο ασχολούνται με μία ηλεκτρονική συσκευή. Ωστόσο, οι εργαζόμενες μαμάδες ξέρουν ότι ο χρόνος που έχουν με τα παιδιά τους είναι λίγος και πολύτιμος, γι'αυτό οι περισσότερες απενεργοποιούν κάθε ηλεκτρονική συσκευή επιστρέφοντας στο σπίτι μετά την δουλειά, προκειμένου να αφιερώσουν το 100% της προσοχής τους στα παιδιά τους. Τα e-mails και τα posts στο Facebook μπορούν να περιμένουν, είτε μέχρι να κοιμηθούν τα παιδιά, είτε μέχρι την επομένη στην δουλειά.
Εξάλλου, οι ειδικοί συμφωνούν ότι 1 ώρα ποιοτικής ενασχόλησης με το παιδί είναι σπουδαιότερη από 8 ώρες που η μαμά θα είναι μεν στο σπίτι, αλλά δεν θα ασχολείται καθόλου με το παιδί.

Τα παιδιά των εργαζόμενων μαμάδων έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς

Πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι μη περνώντας αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους, μπορεί να τα οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς. Παρατηρώντας στοιχεία των τελευταίων 50 χρόνων, επιστήμονες της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μαμάδων δεν υποφέρουν καθόλου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, δείχνουν να εμφανίζουν καλύτερες συμπεριφορές από παιδιά μαμάδων που μένουν στο σπίτι.

Τα παιδιά των εργαζόμενων μαμάδων μπορεί να είναι καλύτεροι μαθητές

Μπορεί η Δανία, όπου πραγματοποιήθηκε η σχετική μελέτη, να μην αποτελεί το πιο τυπικό παράδειγμα, δεδομένου ότι το κράτος φροντίζει για τα πολύ μικρά παιδιά πολύ περισσότερο π.χ. από την Ελλάδα, ωστόσο τα αποτελέσματά της ήταν ξεκάθαρα: Τα παιδιά των εργαζόμενων μαμάδων έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, όταν οι γονείς τα υποστηρίζουν σε αυτές. Άλλη, παλαιότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έχει δείξει η εργαζόμενη μαμά δεν επηρεάζει καθόλου αρνητικά τις σπουδές των παιδιών της.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)