«Επειδή τις τελευταίες ημέρες οργιάζει η παραπληροφόρηση θέλω να ξεκαθαρίσω πως οι αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Αυτό είναι δεδομένο. Κανένας φτωχός δεν θα χάσει το σπίτι του. Η ύπαρξη μας αν δεν προστατεύουμε τους πιο αδύναμους απέναντι στην κρίση, δεν υφίσταται πολιτικά» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η διαδικασία που ακολουθούμε δεν είναι ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία. Ορισμένες φορές είναι καλύτερο για όλα τα επιχειρήματα που ακούγονται να είναι πολιτικά επιχειρήματα και να μην στηρίζονται στο γράμμα αλλά στην ουσία. Η ουσία είναι πως την προηγούμενη Κυριακή προς Δευτέρα οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με βάση τον οποίο καλούμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες να αποφασίσουμε».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως: «Αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Αναδείξαμε όμως και τα όρια της ΕΕ απέναντι στις δημοκρατικές επιλογές των λαών της» και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάναμε λάθη. Από βάθος ψυχής σας λέω πως όχι απλά δεν μετανιώνω που δώσαμε αυτή τη μάχη αλλά είμαι υπερήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη και σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης. Λάθη κάνουν μόνο αυτοί που δεν επιχειρούν, αυτοί που δεν προσπαθούν. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την 12η του Ιούλη. Συνεχίζουν να κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις αλλά ο διάλογος για το μέλλον και τις προοπτικές της Ευρώπης έχει αρχίσει. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατεύθυνση την επόμενη ημέρα. Είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης».
Παράλληλα, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε πως: «Μετά από όσα συνέβησαν αυτούς τους έξι μήνες, κανείς δεν μπορεί να πει πως η έμπνευση αυτού του προγράμματος ανήκει στην Ελληνική πλευρά. Κανείς δεν μπορεί να μας αποδώσει την ιδιοκτησία».
Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με νόημα: Πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και εγώ προσωπικά. Η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από καμία κυβέρνηση αυτού του τόπου. Δεν αποτελεί ούτε πατριωτική ούτε υπερήφανη επιλογή να αφήσεις τον λαό σε απρόβλεπτα δεινά. Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό για να αποφύγουμε ακραία σχέδια των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης. Αμέσως μετά την έγκριση της τελευταίας δέσμης προαπαιτουμένων είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευθούμε δυνατά τους όρους της δανειακής σύμβασης. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ρωγμές που διαμορφώθηκαν στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Σε κάποιους από τους εταίρους μας δεν έχει φύγει ο σχεδιασμός για Grexit. Αν θεωρεί κάποιος στο εσωτερικό πως αυτό είναι καλή ιδέα ας το συζητήσουμε. Αν σκόπιμα το επαναφέρουν κάποιοι διαρκώς τότε αυτό το φάντασμα δεν πρόκειται να φύγει ποτέ».
Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Με αυτά τα μέτρα, θα έχουμε μια συμφωνία με τριετή διάρκεια και με χρηματοπιστωτική κάλυψη της χώρας στις υποχρεώσεις της, ύψους 82 έως 86 δισ. ευρώ. Η αναδιάταξη του χρέους είναι μια σημαντική εξέλιξη διότι πλέον δεν συζητείται το αν γίνει αλλά σε τι βάθος θα γίνει. Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαπραγμάτευση. Μεταξύ μας υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές. Κάποιοι πιστεύουν πως ο ρόλος της κυβέρνησης της Αριστεράς εξαντλείται στις διαφωνίες με τους εταίρους. Αυτό δεν είναι ακριβές. Για όλα τα δεινά της χώρας μας δεν ευθύνονται οι έξω. Πρέπει να κάνουμε κάποιες συγκρούσεις εδώ. Θέλουμε να συγκρουστούμε με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αναπνεύσει. Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να προσελκύσουμε άμεσα επενδύσεις στη χώρα».
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.