Στο μικροσκόπιο του σημερινού νέου Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη, αναμένεται να μπει το ελληνικό αίτημα για βραχυπρόθεσμη βοήθεια από τον ESM με στόχο να αποφευχθεί η χρεοκοπία στις 20 Ιουλίου, ημέρα που ωριμάζει το ομόλογο της ΕΚΤ και η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ.
Η βραχυπρόθεσμη βοήθεια που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλήρες νέο πρόγραμμα βοήθειας διετίας που ζητά από τον ESM. Το αίτημα μεταφέρθηκε στο χθεσινό Eurogroup από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προσβλέποντας σε πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.
Η ενημέρωση του κ. Τσακαλώτου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συνοδεύθηκε από γραπτές προτάσεις, γεγονός που μέσω διαρροών από μέσα από το Eurogroup μεταφράστηκε αρχικά από μερίδα διεθνών ΜΜΕ ότι η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στις Βρυξέλλες χωρίς καμία πρόταση.
Ωστόσο, η απάντηση στα δημοσιεύματα του εξωτερικού που έκαναν σύγκριση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Γιάννη Βαρουφάκη, κατηγορώντας αμφότερους για έλλειψη βούλησης για την επίτευξη συμφωνίας, ήρθε από κυβερνητικές πηγές που σημείωναν ότι «το χθεσινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους».
Παρά τις προαναφερθείσες διαρροές, η πρώτη επαφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ευρωπαίους ομολόγους του αποτιμήθηκε θετικά, ενώ οι προφορικές θέσεις που παρουσιάστηκαν δεν απείχαν πολύ από τις απαιτήσεις των πιστωτών. « “Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;» ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι μία επικαιροποιημένη εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ. «Υπήρχε πρόταση και αποτιμήθηκε θετικά από τους Ευρωπαίους» προσέθεταν κύκλοι του Μαξίμου.
Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε το αίτημα από την Ελλάδα
Ακούσαμε τον νέο έλληνα συνάδελφό μας. Ακούσαμε τι σήμαινε το ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έκανε προτάσεις, αλλά θα μας στείλει επιστολή με την οποία θα ζητά νέα βοήθεια από τον ESM και προτάσεις στη συνέχεια. Αύριο θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη για την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
«Θα ζητήσει η ελληνική πλευρά βοήθεια από τον ESM για να υπάρξει βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά θα συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφασίσουμε εάν θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα», εξήγησε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας έτσι πως αυτό που θέλουν οι υπ. Οικονομικών από την Ελλάδα είναι «μια νέα επιστολή - αίτημα για βοήθεια προς τον ESM».
«Είναι πρώιμο να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Πρέπει να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση τι μεταρρυθμίσεις έχει κατά νου, αν είναι πολιτικά έτοιμη να υλοποιήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση». «Το καταλαβαίνουμε όλοι. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα», είπε.
Ερωτώμενος για τη στάση που θα κρατήσει το Eurogroup απέναντι στην ΕΚΤ, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπ. Οικονομικών, εξήγησε ότι «εμείς δεν θα δώσουμε ένα σινιάλο προς την ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη».
«Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί οι Έλληνες θα μας έχουν στείλει τη νέα αίτηση και τότε θα μπορούμε να αρχίσουμε επίσημα με τη διαδικασία», κατέληξε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Το Eurogroup καλωσόρισε τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων στο Eurogroup για τα επόμενα βήματα.
Μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο αίτημα για χρηματοοικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το αίτημα αναμένεται αύριο, 8 Ιουλίου 2015.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την ίδια ημέρα με την παραλαβή του αιτήματος.
Μετά την υποβολή του αιτήματος, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ζητήσει από τους θεσμούς – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –να αξιολογήσουν και να αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να πάρει μια απόφαση για το αν μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος, έχει δηλώσει ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.