Ωμός εκβιασμός από Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ: Υποταγή ή Grexit
Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο οι δανειστές ξεκαθάρισαν -μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής- πως η Ελλάδα κινδυνεύει με Grexit σε περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή το πρωί δεν βρεθούν σημεία σύγκλισης που να οδηγούν σε μία συμφωνία την ερχόμενη Κυριακή, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα.
Με την οικονομική ασφυξία να πνίγει καθημερινά την κοινωνία, οι Μέρκελ, Τούσκ και Γιούνκερ έδωσαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, ώστε να καταθέσει την πρότασή της για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, που αυτομάτως θα εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά θα επιφέρει οικονομική υποταγή στους πιστωτές.
Γι΄αυτό τον λόγο, την Κυριακή θα συνεδριάσουν οι 28 αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της χώρας μας.
Οι σκληρές δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ αναδεικνύουν τις προθέσεις τους εν όψει της συνέχειας. Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση πρέπει να έχει κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, ενώ ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εκπνέει την Κυριακή.
Μάλιστα, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα, σε περίπτωση συμφωνίας, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και σκληρότερο από αυτό που συζητείτο μέχρι πρότινος.
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος προεξόφλησε ότι το αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση μέσω ESM είναι καταδικασμένη να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων προτού υπάρξει συμφωνία.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε το ευρώ» είπε, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι ακριβής και συγκεκριμένη.
«Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχουν όμως άλλα 18 κράτη. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση των 19 χωρών-μελών», πρόσθεσε η κα Μέρκελ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντόνταλν Τουσκ σημείωσε ότι «οι Αρχές της ευρωζώνης μας επιβάλλουν να κάνουμε ότι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ενότητά της. Περιμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να προτάξει με λεπτομέρεια τις προτάσεις της. Οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε. θα αποφασίσουν την Κυριακή. Αν επιτευχθεί συναίνεση θα είναι επιτυχία για όλους».
Προειδοποίησε ωστόσο, ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, «μπορεί να δούμε το χειρότερο σενάριο και την χρεοκοπία των τραπεζών της Ελλάδας. Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι είναι απλό να βρεθεί λύση. Η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή τη βδομάδα. Η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή την εβδομάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους αναφέρθηκε ανοιχτά στο ενδεχόμενο Grexit, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
«Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις προτάσεις της» είπε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε πως «τις απαντήσεις για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα τις έχουμε το πρωί της Παρασκευής».
Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ έκανε λόγο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις ενός... «μαύρου σεναρίου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Αναφορικά με τη σύνοδο των 28 τόνισε πως «θα ήταν άδικο να αποκλειστούν τα κράτη-μέλη που δεν είναι μέρος της Ευρωζώνης».
«Ποιοι είναι αυτοί που με λένε τρομοκράτη; Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά πρέπει να μας πει η Ελλάδα που το πάει», τόνισε ο κ. Γιουνκερ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Κομισιόν υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες ενός «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής:
«Η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις με στόχο συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη» είπε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει «δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και αναπτυξιακών πακέτων για τη λύση των προβλημάτων, καθώς και για την αναδιάρθρωση του χρέους».
»Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θέλουμε συμφωνία με προοπτική εξόδου από την κρίση. Όλοι κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω non-paper, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
Της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε τετραμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όπου, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/grexit_35.html#ixzz3fHS7ql59
Τροχάδην για βιώσιμη συμφωνία σε τέσσερις ημέρες η κυβέρνηση
Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο για το κλείδωμα της συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, μετά το τελεσίγραφο για οριστική λύση μέχρι την Κυριακή.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αποδέχονται την έντονη ανησυχία στις τάξεις των Ευρωπαίων εταίρων για την οριακή κατάσταση και τις ασφυκτικές ημερομηνίες που έχουν διαμορφωθεί, καθώς η 20ή Ιουλίου, ημέρα που πρέπει να αποπληρωθεί το ομόλογο που ωριμάζει της ΕΚΤ, αποτελεί το τέλος του δρόμου. Ωστόσο, αρνούνται ότι παρουσιάστηκε συγκεκριμένο πλάνο Grexit στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Για να μπορέσει πάντως να επιτευχθεί η συμφωνία, ουσιαστικά η καταληκτική ημερομηνία είναι το πρωί της Παρασκευής, ώστε να ακολουθήσει έκτακτο Eurogroup το Σάββατο το οποίο και θα την επικυρώσει και εν συνεχεία η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το χρέος μέχρι το τέλος της εβδομάδας, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα έχει δώσει στους εταίρους της το πλήρες πακέτο το μεταρρυθμίσεων.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τόσο στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Περιλαμβάνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη με αντάλλαγμα ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργία καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει τις επόμενες ώρες, για να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Η ελληνική πρόταση έχει ως όπλο της την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε έναν ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα που όλοι καλούμαστε να έχουμε ευθύνη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής.
Η ελληνική πλευρά σήμερα το πρωί διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου παρουσιάζει στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων για το αίτημα στον ESM, το οποίο εκτός από το διετές πρόγραμμα στο κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκουν να περιλαμβάνει και μία συμφωνία γέφυρα με παράλληλη χρηματοδότηση και ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να μπορέσει να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα της χώρας στην κανονικότητα και να αντεπεξέλθει η χώρα στις δανειακές υποχρεώσεις της.
Το πακέτο μέτρων με το νέο διετές πρόγραμμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό, καθώς βάση του είναι το πακέτο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το γεγονός ότι η συμφωνία θα συνοδεύεται από ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο το καθιστά πιο «εύπεπτο», εκτιμώντας ότι δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει από την ελληνική Βουλή. Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι στο κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στη μείωση του 1% στα δημοσιονομικά του 2015 εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον τραπεζικό κλάδο μετά τα capital controls.
Σε αυτό το σημείο πάντως, κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι εφόσον υπάρχει σχέδιο συμφωνίας επί τάπητος με τους εταίρους, η ΕΚΤ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα συνεχίσει έστω και κατ' ελάχιστον τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι την τελική υπογραφή της. Σχετικές διαβεβαιώσεις πήρε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως, σήμερα θα παρουσιαστεί το «κοινό έδαφος» για μία βιώσιμη συμφωνία, με τον «οδικό χάρτη» να έχει τεθεί επί τάπητος στην τετραμερή Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ και Γιούνκερ.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν μετά τις διαρροές για μη κατάθεση προτάσεων στο Eurogroup της Τρίτης, ότι «το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής».
«Η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους», προσέθεταν πηγές του Μαξίμου.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_706.html#ixzz3fHSTLIa6
Στο μικροσκόπιο του Eurogroup το ελληνικό αίτημα στον ESM
Στο μικροσκόπιο του σημερινού νέου Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη, αναμένεται να μπει το ελληνικό αίτημα για βραχυπρόθεσμη βοήθεια από τον ESM με στόχο να αποφευχθεί η χρεοκοπία στις 20 Ιουλίου, ημέρα που ωριμάζει το ομόλογο της ΕΚΤ και η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ.
Η βραχυπρόθεσμη βοήθεια που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλήρες νέο πρόγραμμα βοήθειας διετίας που ζητά από τον ESM. Το αίτημα μεταφέρθηκε στο χθεσινό Eurogroup από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προσβλέποντας σε πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.
Η ενημέρωση του κ. Τσακαλώτου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συνοδεύθηκε από γραπτές προτάσεις, γεγονός που μέσω διαρροών από μέσα από το Eurogroup μεταφράστηκε αρχικά από μερίδα διεθνών ΜΜΕ ότι η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στις Βρυξέλλες χωρίς καμία πρόταση.
Ωστόσο, η απάντηση στα δημοσιεύματα του εξωτερικού που έκαναν σύγκριση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Γιάννη Βαρουφάκη, κατηγορώντας αμφότερους για έλλειψη βούλησης για την επίτευξη συμφωνίας, ήρθε από κυβερνητικές πηγές που σημείωναν ότι «το χθεσινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους».
Παρά τις προαναφερθείσες διαρροές, η πρώτη επαφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ευρωπαίους ομολόγους του αποτιμήθηκε θετικά, ενώ οι προφορικές θέσεις που παρουσιάστηκαν δεν απείχαν πολύ από τις απαιτήσεις των πιστωτών. « “Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;» ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι μία επικαιροποιημένη εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ. «Υπήρχε πρόταση και αποτιμήθηκε θετικά από τους Ευρωπαίους» προσέθεταν κύκλοι του Μαξίμου.
Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε το αίτημα από την Ελλάδα
Ακούσαμε τον νέο έλληνα συνάδελφό μας. Ακούσαμε τι σήμαινε το ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έκανε προτάσεις, αλλά θα μας στείλει επιστολή με την οποία θα ζητά νέα βοήθεια από τον ESM και προτάσεις στη συνέχεια. Αύριο θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη για την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
«Θα ζητήσει η ελληνική πλευρά βοήθεια από τον ESM για να υπάρξει βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά θα συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφασίσουμε εάν θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα», εξήγησε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας έτσι πως αυτό που θέλουν οι υπ. Οικονομικών από την Ελλάδα είναι «μια νέα επιστολή - αίτημα για βοήθεια προς τον ESM».
«Είναι πρώιμο να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Πρέπει να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση τι μεταρρυθμίσεις έχει κατά νου, αν είναι πολιτικά έτοιμη να υλοποιήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση». «Το καταλαβαίνουμε όλοι. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα», είπε.
Ερωτώμενος για τη στάση που θα κρατήσει το Eurogroup απέναντι στην ΕΚΤ, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπ. Οικονομικών, εξήγησε ότι «εμείς δεν θα δώσουμε ένα σινιάλο προς την ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη».
«Θέλω να ελπίζω ότι αύριο το πρωί οι Έλληνες θα μας έχουν στείλει τη νέα αίτηση και τότε θα μπορούμε να αρχίσουμε επίσημα με τη διαδικασία», κατέληξε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Το Eurogroup καλωσόρισε τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων στο Eurogroup για τα επόμενα βήματα.
Μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο αίτημα για χρηματοοικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το αίτημα αναμένεται αύριο, 8 Ιουλίου 2015.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την ίδια ημέρα με την παραλαβή του αιτήματος.
Μετά την υποβολή του αιτήματος, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ζητήσει από τους θεσμούς – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –να αξιολογήσουν και να αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να πάρει μια απόφαση για το αν μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος, έχει δηλώσει ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/eurogroup-esm.html#ixzz3fHSbay4E
Συμφωνία σε δύο φάσεις με τους δανειστές επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση
Το δάνειο - γέφυρα για τον Ιούλιο και οι ζυμώσεις για το μεγάλο πρόγραμμα των 30 δισ. μέσω ESM. Βήμα προς βήμα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.
Συμφωνία σε δύο φάσεις με τους δανειστές επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να βγει από το τούνελ της οικονομικής και πιστωτικής ασφυξίας η χώρα, να αποφευχθούν τα χειρότερα και να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, η Ελλάδα προσανατολίζεται σε συμφωνία με τους δανειστές σε δύο στάδια.
Το πρώτο στάδιο
- Το πρώτο στάδιο αφορά ένα δάνειο - γέφυρα μόλις 23 ημερών, ήτοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με στόχο την άμεση κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ομαλοποίηση.
"Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα", αποκάλυπταν λίγο νωρίτερα ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
Οι υποχρεώσεις - φωτιά του τρέχοντος μηνός, Ιουλίου, δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις.
Η ενδιάμεση συμφωνία - γέφυρα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει έκτακτο δάνειο ύψους 7 έως 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως προκειμένου να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση σε κεφάλαια των δανειστών, θα πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ορισμένα μέτρα, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη βούλησή της για τήρηση των δεσμεύσεών της και συμφωνία.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ελλάδα έχει ήδη μια ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ από τον Ιούνιο.
Για τον Ιούλιο, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου.
Την ίδια ημέρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων - για το πρώτο 15ήμερο του μήνα - ενώ στα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου, καθώς η χώρα πρέπει να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.
Το δεύτερο στάδιο
Το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση αφορά στο μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.
Πρόκειται για το ελληνικό αίτημα στον ESM για χορήγηση δανείου ύψους 29,1 δισ. ευρώ έως και το 2017.
Το Eurogroup αναμένει επισήμως το ελληνικό αίτημα για το δάνειο των 30 δισ. ευρώ έως την Τετάρτη, ωστόσο πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως έχει ήδη κατατεθεί στον ESM.
Η Ελλάδα χρειάζεται 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως και το 2017.
Μόνο για το υπόλοιπο του 2015, η χώρα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,335 δισ. ευρώ, ενώ σε 7,191 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες για το 2016 και σε 9,619 δισ. ευρώ για το 2017.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_277.html#ixzz3fHSmY9Zm
Τσίπρας: «Θέλουμε συμφωνία με προοπτική εξόδου από την κρίση»
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.
«Η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις με στόχο συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη» είπε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει «δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και αναπτυξιακών πακέτων για τη λύση των προβλημάτων, καθώς και για την αναδιάρθρωση του χρέους».
»Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θέλουμε συμφωνία με προοπτική εξόδου από την κρίση. Όλοι κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_695.html#ixzz3fHSu7W2L
Μέρκελ: «Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πολυετές πρόγραμμα στήριξης»
«Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση το αργότερο την Πέμπτη» με αυτό το τελεσίγραφο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έδωσε το στίγμα της σημερινής Συνόδου Κορυφής αλλά κυρίως για εκείνο που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Κυριακή.
«Συζητήσαμε πολύ σοβαρά την δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Για όλους μας ισχύει ότι πρέπει να προστατέψουμε το ευρώ. Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει αύριο ένα πρόγραμμα στον ESM και μέχρι την Πέμπτη να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις εν προκειμένω. Η κατάσταση του EFSF για το προηγούμενο πρόγραμμα έχει τελειώσει. Η συζήτηση είναι μια συζήτηση πολυετής για ένα πρόγραμμα καινούργιο και πολυετές που δεν αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα που έχει λήξει» τόνισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Από τη γερμανική πλευρά πρέπει μετά την κατάθεση του προγράμματος να ζητήσουμε εντολή διαπραγμάτευσης από την γερμανική βουλή λαμβάνοντας υπόψη τις λεπτομερείς προτάσεις της κυβέρνησης και εάν την πάρουμε να ξεκινήσει ο διάλογος. Οι αρχηγοί των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα βρεθούν την Κυριακή γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν ελάχιστες μέρες για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα του πως θα πάμε παρακάτω».
Στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι: «Η σημερινή συζήτηση ήταν διαρκής σαφέστατη και λεπτομερέστατη. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα αλλά και τα υπόλοιπα κράτη έχουν κι εκείνα λαούς και η ευθύνη για το ευρώ αφορά και τους 19 όχι μόνον το έναν. Το δημοψήφισμα ενίσχυσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ταυτόχρονα όμως και τις απαιτήσεις των άλλων κρατών. Εάν έχουμε μια πρόταση με βάθος χρόνου θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά θα κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας»
Παράλλήλα, ερωτηθείς γιατί θα πρέπει να παρευρεθούν και τα 28 κράτη μέλη την Κυριακή, η κ. Μέρκελ απάντησε πως κατόπιν αιτήματος του Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος διευκρίνισε πως υπάρχουν κι άλλα κράτη εκτός ευρωζώνης που τους αφορούν οι εξελίξεις - εφόσον όλοι είμαστε διασυνδεδεμένοι μεταξύ μας- δεν είχα κάποιο λόγο να αρνηθώ. «Σε τελική ανάλυση όλοι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Δεν αναλύσαμε κάτι περαιτέρω αλλά εφόσον υπήρχαν αιτήματα είπαμε γιατί όχι να μην πάρουμε όλοι μαζί αυτή την απόφαση. Πρέπει να πειστούμε ότι θα πάρουμε όλα όσα μας έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση και τότε να το εξετάσουμε και οι 28 την Κυριακή. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή. Πρέπει να βρούμε μια λύση επιτέλους. Η πρόκληση για την Κυριακή θα είναι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν αυτές οι συζητήσεις», ανέφερε η κ. Μέρκελ.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_529.html#ixzz3fHT582bn
Γιούνκερ: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για Grexit
Ορθάνοιχτο άφησε ο πρόεδρος της Κομισιόν της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο του Grexit, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της αποψινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα είχαμε μια συνάντηση στο ύψιστο επίπεδο του eurogroup, αφού ακούσαμε την εισήγηση του κ. Ντάισελμπλουμ. Εγώ θα ήθελα να διευκρινίσω πως η Ελληνική κυβέρνηση από σήμερα έως Παρασκευή το πρωί έχει χρόνο να καταθέσει τις λεπτομερείς προτάσεις. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να το πράξει αυτό ενώ το είχαμε διευκρινίσει και προ και μετά δημοψηφίσματος. Παρόλο που είχα διευκρινίσει πως μετά το δημοψήφισμα για μια πρόταση που δεν υπάρχει πια η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα ήταν αρκετά αποδυναμωμένη. Θα δούμε την Κυριακή προς πια λύση θα κατευθυνθούμε δεν αποκλείω κανένα σενάριο» τόνισε ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε: «Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι το πιο αποφασιστικό σημείο στην Ιστορία μας, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το «μαύρο» σενάριο και τις συνέπειες αυτού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα. Έχουμε σενάριο στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για το πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα μέσα στην ευρωζώνη αλλά δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ του να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού θέλει να πάει αυτή τη χώρα».
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν είναι ώρα για να μιλήσουν οι ηγέτες για κάτι τέτοιο και παρέπεμψε τις σχετικές συζητήσεις για τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ολάντ: Περιμένουμε ακριβείς προτάσεις για διετές πρόγραμμα
«Αρχίσαμε εκ νέου τον διάλογο» τόνισε στην αρχή των δηλώσεών του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ αλλά αυτό εξαρτάται από τους Έλληνες»
Σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις δήλωσε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν ενώ ζήτησε να τηρηθούν τρεις αρχές: υπευθυνότητα (κυρίως εκ μέρους της Ελλάδας) αλληλεγγύη και ταχύτητα.
Όπως και άλλοι ηγέτες της Ευρωζώνης προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. «Είναι πολύ σημαντικό ότι καθορίστηκε σήμερα το χρονοδιάγραμμα. Την Τετάρτη η Ελλάδα κάνει τις προτάσεις της και το Eurogroup θα τις εξετάσει. Μετά οι αρχηγοί κρατών θα προβούν σε ανάλογη δράση… Απόψε ο στόχος ήταν να τεθεί το χρονοδιάγραμμα, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα» τόνισε.
Σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης είπε ότι «θα πρέπει να συνάδει με τα κοινά μας συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά» Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «βραχυπρόθεσμη βοήθεια αλλά με όρους. Για αυτό θα αποφανθεί το Eurogroup».
Τούσκ: Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο
Αυστηρό τελεσίγραφο προς την Ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τούσκ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
«Συμφωνήσαμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο πακέτο τις επόμενες ήμερες. Η Αθήνα μέχρι τις 9 Ιουλίου το αργότερο πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της που θα αξιολογηθούν και την Κυριακή θα ξανασυναντηθούμε. Σήμερα είδαμε πώς είναι η σημερινή κατάσταση. Δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο που όλοι θα είμαστε ηττημένοι. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για προθεσμίες. Τελική προθεσμία είναι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το τονίζω. Μέχρι τότε έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το ελληνικό θέμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ντοναλντ Τούσκ.
Ντράγκι: Ζωντανές μέχρι την Κυριακή οι ελληνικές τράπεζες
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ότι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Το ίδιο είπε και ο Φρ. Ολάντ σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μ. Ντράγκι δεν θα τραβήξει την πρίζα στην αυριανή τηλεδιάσκεψη και δεν θα κουρέψει τα ενέχυρα, ούτε θα κόψει εντελώς τον ELA.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον υπάρξει στο τραπέζι ένα προσχέδιο συμφωνίας, επισημαίνουν γαλλικές τραπεζικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Πιο συγκεκριμένα, Γάλλοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασίας ενός νέου προγράμματος βοήθειας.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το πρόγραμμα – γέφυρα, για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, καθίσταται εφικτό, μόνο εφόσον καταρτιστεί ένα πλήρες πρόγραμμα βοήθειας.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να αναθεωρήσει το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο παραμένει παγωμένο στα 89 δισ. ευρώ.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμπα - Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός είχε χτες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Μπάρακ Ομπάμα την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ο Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει άμεσα συμφωνία για την Ελλάδα.
Παρέμβαση Ρωσίας: Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την τράπεζα των BRICS
Η Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να χρηματοδοτηθεί από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Sergey Storchak στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο TASS. «Θα είναι αρκετό για την Ελλάδα να αγοράσει μερικές μετοχές της τράπεζας, ώστε να γίνει έτσι μέλος της και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από αυτή, μιας και θα αποκτήσει δικαίωμα στους πόρους της. Για να γίνει αυτό, απαιτείται πολιτική απόφαση», δήλωσε.
Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ενδιαφέρθηκε για την τράπεζα των BRICS. Όταν αρχίσει να λειτουργεί, τότε τα ιδρυτικά μέλη θα μπορούν να εγκρίνουν υποψήφιες χώρες που θα θέλουν να συμμετάσχουν», σημείωσε. «Αν οι πέντε ιδρυτικές χώρες συμφωνήσουν, τότε δεν βλέπω πρόβλημα στη συμμετοχή της Ελλάδας», εκτίμησε ο Sergey Storchak.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS ιδρύθηκε στις 15 Ιουλίου 2014 από τις Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2016, παρέχοντας χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα στα μέλη της και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Το αρχικό της κεφάλαιο θα είναι 50 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα αυξηθεί στα 100 δις, ενώ η έδρα της είναι στη Σαγκάη της Κίνας.
Διώξεις κατά Τρέμη, Χούκλη, Πορτοσάλτε, Πρετεντέρη, Καψή, Σαράφογλου, Οικονόμου, Μαλέλη, Κονιτόπουλο για την προπαγάνδα στα κανάλια
Μετά από μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ, άσκησε πειθαρχική δίωξη για την παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας να μεταδώσουν το Σάββατο πριν το δημοψήφισμα εκπομπή πολιτικού περιεχομένου με κίνδυνο να επηρεάσουν, στους Σταμάτη Μαλέλη, Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κώστα Μπογδάνου που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ), Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Οικονόμου.
Άσκησε επίσης πειθαρχική δίωξη στην Μαρία Σαράφογλου, Μανώλη Καψή, Όλγα Τρέμη, Μαρία Χούκλη και Γιάννη Πρετεντέρη για τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της περιόδου πριν από το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη Παρασκευή και Τρίτη ώστε να εξετάσει τις καταγγελίες που υπάρχουν και για άλλους 300 δημοσιογράφους.
Ο καιρός σήμερα
Ηλιοφάνεια και υψηλές σχετικά θερμοκρασίες αναμένουμε στη χώρα μας την Τετάρτη 8 Ιουλίου. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της βόρειας Ελλάδας.
Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 16 έως 34 στη βόρεια Ελλάδα, 18 έως 35 στη δυτική Ελλάδα, 19 έως 34 στο βόρειο Αιγαίο και από 18 έως 32 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από τα βορειοδυτικά έως 4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι έως 5 και τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Σαν σήμερα 8 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/8.html
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.