Ξεκίνησε η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup
Ξεκίνησαν οι εργασίες του Eurogroup οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα. Στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ανέφερε πως το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά το Σάββατο δεν είναι αρκετό, καθώς χρειάζονται σαφείς δεσμεύσεις ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν. Είμαι αισιόδοξος, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία, ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν η συμφωνία έχει δέκα βαθμίδες, εμείς είμαστε ακόμα στο επίπεδο 3.
Την έλλειψη εμπιστοσύνης ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας και οΙταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να περνάει μέτρα ήδη από αύριο, ανέφερε.
Είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα σήμερα, δήλωσε ο Σλοβάκος, Πήτερ Κάζιμιρ, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Το πολύ να καταλήξουμε σε κάποιες συστάσεις προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.
Ζήτημα Grexit δεν τέθηκε στο χθεσινό Eurogroup, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών τηςΑυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας. «Έχουμε κάνει πρόοδο στις βελτιώσεις, αλλά δεν υπήρχε τίποτα για τις εγγυήσεις. Οι συνομιλίες με την Ελλάδα γίνονται πιο δύσκολες», ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, είπε πως ενδεχόμενο Grexit έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί πραγματικά, και όχι να λάβει άλλο ένα μεγάλο πακέτο μέτρων που θα είναι δύσκολο να εφαρμόσε, ανέφερε ο υπουργός της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα.
«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε καμιά εναλλακτική λύση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών τουΛουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, προετοιμάζοντας τουλάχιστον μια δέσμη προτάσεων προς τους ηγέτες της ευρωζώνης», πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα.
Χωρίς δηλώσεις προσήλθε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει εξουσιοδότηση σήμερα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ένα 3ο πακέτο.
Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και αυτή την ώρα καθαρογράφεται η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις προτού δώσει το πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο διάσωσης.
Το Reuters δημοσιεύει μέρος ενός προσχεδίου για ανακοινωθέν, το οποίο όπως αναφέρει, συζητήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή.
Το προσχέδιο σύμφωνα με το Reuters
Το Eurogroup έλαβε υπόψη το αίτημα των ελληνικών αρχών για νέα τριετή στήριξη από το ESM και τη συνοδευτική λίστα δεσμεύσεων πολιτικής, μεταξύ των οποίων και μια περιεκτική λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη να συνεχιστεί η πλήρης εμπλοκή του ΔΝΤ.
To Eurogroup καλωσορίζει την εκτίμηση των θεσμών ότι η λίστα των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών αποτελεί βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί σημαντικά, ώστε να παράσχει τους απαραίτητους όρους για ένα νέο τριετές πρόγραμμα. Το Eurogroup ως εκ τούτου, καλωσορίζει τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στη βάση ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος:
- Να τηρήσει πλήρως το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, με βάση ένα ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
- Να διενεργήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένες πολιτικές ώστε να αντισταθμίσουν το δημοσιονομικό αντίκτυπο από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού το 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, η πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, η άρση των περιορισμών σχετικά με το τι μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο, η απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος κτλ. Όσον αφορά την εργαλειοθήκη II του ΟΟΣΑ, πρέπει να συμπεριληφθεί η μεταποίηση στις προαπαιτούμενες δράσεις.
-Στην αγορά της ενέργειας, πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστική του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), εκτός και αν μπορούν να βρεθούν υποκατάστατα μέτρα που θα έχουν αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα
- Στην αγορά εργασίας, πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνουν οι θεσμοί. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν πρέπει να περιλαμβάνει μια επιστροφή σε παλιές πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τον στόχο της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.
- Να εφαρμόσει πλήρως της σχετικές διατάξεις της Συνθήκης για την Σταθερότητα, την Συνεργασία και την Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ειδικότερα να θέσει σε λειτουργία το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
- Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για να ενισχύσει τον χρηματοοικονομικό τομέα, μεταξύ των οποίων αποφασιστικές ενέργειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλαγές στη νομοθεσία και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Να αναπτύξει ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Μια ομάδα εργασίας που θα συσταθεί με τους θεσμούς θα παράσχει προτάσεις για καλύτερους μηχανισμούς υλοποίησης.
- Να προσαρμόσει τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε εντός του 2015 και δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
-Να υλοποιήσει τα βασικά στοιχεία της πέμπτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/eurogroup_73.html#ixzz3fgLfzzri
Αυτά είναι όλα όσα ζητούν οι Ευρωπαίοι για να αρχίσει η συζήτηση για δάνειο 80 δισ. ευρώ
Η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και η διάσπαση των Ευρωπαίων μπορεί να έφεραν άδοξο τέλος στο Eurogroup του Σαββάτου, ωστοσο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για να αρχίσει η συζήτηση για το νέο δάνειο που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ οι Ευρωπαίοι ζητούν συγκεκριμένα νέα μέτρα και άμεσα.
Στα θετικά, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, είναι το γεγονός ότι ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 και θα γίνει Σύνοδος μόνο των 19 μελών της ευρωζώνης.
Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής περισσότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ζητά το Eurogroup από την Αθήνα προτού δώσει το πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο διάσωσης που από ότι φαίνεται ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.
Το Reuters δημοσιεύει μέρος ενός προσχεδίου για ανακοινωθέν από το Eurogroup, το οποίο όπως αναφέρει, συζητήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή.
Τα πρώτα μέτρα από την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία πρέπει να νομοθετήσει άμεσα, περιέχονται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα εργασιακά, η ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά.
Οι Υπουργοί Οικονομικών κατά την κρίσιμη συνεδρίαση των Βρυξελλών, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για περισσότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις πριν συμφωνηθεί ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα καινούριο πρόγραμμα διάσωσης.
Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters, αποτυπώνονται οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των Υπουργών το Σάββατο και συνεχίστηκαν την Κυριακή.
Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι οι δανειστές πιέζουν την Αθήνα να λάβει επιπλέον μέτρα, συμπεριλαμβανομένου, και να νομοθετήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, όπως και να κάνει ανεξάρτητη την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
«Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του το αίτημα των ελληνικών αρχών για το τριετές δάνειο από τον ESM , προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, καθώς και τη λίστα με τα μέτρα με τα οποία δεσμεύεται, συμπεριλαμβανομένης λίστας με αυτά που έχουν προτεραιότητα. Το Eurogroup σημειώνει την ανάγκη για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο πρόγραμμα.
Τo Eurogroup καλωσορίζει την ανακοίνωση των θεσμών, οι οποίοι εγκρίνουν τη λίστα που ετοίμασαν οι ελληνικές αρχές ως βάση συζήτησης για ένα νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων χρειάζεται περισσότερες διευκρινήσεις, καθώς και ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Ωστόσο, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις παρακάτω δεσμεύσεις, ως βάση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα:
-Στην ανακοίνωση υπάρχει και ο όρος της υιοθέτησης από την Ελλάδα ενός σημαντικά αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σε συνεργασία μιας ομάδας από την ελληνική πλευρά και μια ομάδας των τριών θεσμών, που θα υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του «μηχανισμού υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων», όπως αναφέρεται.
- Σαφής αναφορά υπάρχει και στην υποχρέωση της Ελλάδας να «ακυρώσει», όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, μια σειρά νόμων και μέτρων που ελήφθησαν μέσα στο 2015.
- Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup, αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Ακόμη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, μεταξύ άλλων και μέσω της αποτελεσματικής διευθέτησης των κόκκινων δανείων, καθώς και της διοικητικής ενίσχυσης του ΤΧΣ και των τραπεζών.
- Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, και με σαφές χρονοδιάγραμμα, υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.
- Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, το προσχέδιο της απόφασης που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ρητά την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στηνιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμης απόδοσης μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
- Πλήρης δέσμευση με το στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
- Να αντισταθμίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις το 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
- Για την αγορά εργασίας, το προσχέδιο της ανακοίνωσης επισημαίνει ότι θα υπάρξει αυστηρή αναθεώρηση του καθεστώτος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις, σε χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως και το περιεχόμενο των τελικών αποφάσεων. Κάθε αλλαγή, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς πρακτικές και δεν θα πρέπει να συνεπάγεται επιστροφή σε ρυθμίσεις που ίσχυαν στο παρελθόν, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τον στόχο της προώθησης της βιώσιμης και δίχως αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα το Reuters αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο, τα 25 δισ. ευρώ είναι περίπου το διπλάσιο από το πόσο που προέβλεπε η Αθήνα, στα τέλη του περασμένου μήνα, οπότε διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις.
http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/80.html#ixzz3fgLuijeB
Ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28. Θα γίνει κανονικά Σύνοδος Κορυφής των χωρών που είναι στο ευρώ
Δεν πρόκειται να γίνει Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα το απόγευμα.
Η Σύνοδος μόλις ακυρώθηκε, όπως ενημέρωσαν αξιωματούχοι χωρών μελών της ΕΕ.
Αντίθετα θα γίνει κανονικά Σύνοδος Κορυφής των χωρών που είναι στο ευρώ.
Η ακύρωση της συνάντησης ανακοινώθηκε επισήμως και από τον ΝΤ. Τούσκ.
Ενδεχομένως είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα γιατί η Σύνοδος των χωρών του ευρώ είναι για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, ενώ των «28» μπορεί να δρομολογήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.
Μάλιστα η Σύνοδος θα διαρκέσει για όσο χρειάζεται, όπως έγραψε ο κ. Τουσκ.
Ο χάρτης «εχθρών» και «φίλων» της Ελλάδας στην ευρωζώνη
Αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας καταγράφει η εφημερίδα Die Welt παρατηρώντας πως σήμερα η Γερμανία φαίνεται να χάνει τους συμμάχους της κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα ενώ πριν από μερικές εβδομάδας και οι 18 χώρες της ευρωζώνης απειλούσαν τη χώρα μας με Grexit.
Ένα είναι ξεκάθαρο, εκτιμά η Welt, το ρήγμα στην Ευρώπη ολοένα και μεγαλώνει και ξαφνικά η Γερμανία έχει λιγότερους συμμάχους στο πλευρό της. Αν οι Έλληνες δεν εμφανιστούν εντελώς απρόθυμοι για διαπραγματεύσεις και αν οι Γάλλοι και οι Ιρλανδοί εμμείνουν στις θέσεις τους, τότε η πλευρά του τραπεζιού στην οποία κάθεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα μείνει άδεια, προσθέτει.
Η Welt προσπαθεί να εξηγήσει τις συμμαχίες χωρίζοντας τις χώρες της ευρωζώνης σε τρεις κατηγορίες:
Οι επικριτές της Ελλάδας
Αρχικά ήταν 18, τουλάχιστον την εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η Γερμανία ηγείται των χωρών αυτών, όμως δεν έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.
Οι χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Κάποιες μάλιστα και χωρίς διαπραγματεύσεις. Οι ανατολικοευρωπαίοι έχουν εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και τώρα δεν επιθυμούν να δώσουν άλλα χρήματα στην Αθήνα. Μεταξύ των χωρών που είναι έτοιμες για ένα Grexit βρίσκεται και το Βέλγιο.
Οι ουδέτερες
Υπάρχουν χώρες που δεν συντάσσονται με καμία πλευρά. Μεταξύ αυτών είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν επίσης λάβει βοήθεια. Ουδέτερες είναι επίσης η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.
Το πού τελικά θα κλίνουν εξαρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Αν οι Έλληνες φανούν αδιάλλακτοι όπως την προηγούμενη φορά θα συνταχθούν με τη σκληρή γραμμή. Αν όμως η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν πρόκειται να ζητήσουν ένα Grexit.
Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσει η Welt και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ ουδέτερη θεωρεί πως είναι, προς το παρόν, η Αυστρία.
Οι φίλοι της Ελλάδας
Οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι της Αθήνας είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιθυμούν να επιτευχθεί τώρα μια συμφωνία, ή το λιγότερο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό για αυτές να υπάρξει θετική κατάληξη και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Οι Γάλλοι φοβούνται ότι το Grexit θα προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων των κρατικών τους ομολόγων. Οι Ιταλοί ότι κάποια στιγμή θα έχουν την τύχη των Ελλήνων, ενώ η Κύπρος είναι στενά συνδεδεμένη οικονομικά με την Ελλάδα.
Ειδική ομάδα κρούσης στο Λευκό Οίκο για το Eurogroup και την Ελλάδα
Ξεκάθαρες εντολές από τον Ομπάμα για επέμβαση εφόσον χρειαστεί.
Έτοιμη να επέμβει στις εξελίξεις στην Ευρώπη βρίσκεται η Ουάσιγκτον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος έχει ενεργοποιήσει μία ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία στελεχώνεται από άτομα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και από στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ξεκάθαρη εντολή από τον Μπαράκ Ομπάμα και βρίσκεται σε επιφυλακή για το επόμενο 48ωρο, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια εμπλοκή μεταξύ Αθήνας και δανειστών
Παράταση με τη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό θρίλερ - Μετωπική Βερολίνου-Παρισιού - Η Φινλανδία αποσύρει τον υπουργό της ζητώντας Grexit - Ανεπαρκή κρίνουν τα μέτρα δορυφόροι του Σόιμπλε
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup για την επικύρωση της ελληνικής πρότασης για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον ESM, με υπουργούς Οικονομικών και εκπροσώπους των Θεσμών να ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες λίστα με επιπλέον μέτρα.
Η λίστα αυτή έχει ήδη φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ωστόσο μέχρι στιγμής τηρεί απόλυτη σιγή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί υπουργοί Οικονομικών με προεξάρχοντες τους Βόφφγκανγκ Σόιμπλε και Αλεξάντερ Στουμπ, χαρακτήρισαν «λίγα» τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και δεν ανταποκρίνονται στα περίπου 80 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον εγκριθεί τριετές πρόγραμμα από τον ESM.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κρίνει «πολύ λίγες και πολύ αργοπορημένες» τις ελληνικές προτάσεις, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Αναφορικά το εγχώριο πολιτικό status quo, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μερίδα των πιστωτών επιμένουν σε διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, η Άνγκελα Μέρκελ δε γνώριζε ότι οι Γάλλοι βοηθούσαν τους Έλληνες στη συγκρότηση των προτάσεων και ακολούθησε «οργισμένο» τηλεφώνημα από την καγκελαρία στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Παράλληλα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η πρότασηΣόιμπλε για πενταετές Grexit ή δέσμευση περιουσίας της Ελλάδας, η οποία διαψεύσθηκε νωρίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου, είχε εγκριθεί από την Άνγκελα Μέρκελ, με την είδηση ωστόσο να ελέγχεται.
Συγκεκριμένα υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, ο οποίος στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο».
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.
Οι Γάλλοι κατηγορούν το Βερολίνο ότι έχει δημιουργήσει δικό του μέτωπο με επικεφαλής τον Σόιμπλε, με το Eurogroup να έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ριγνκ μεταξύ δύο παρατάξεων με επικεφαλής από τη μία το Βερολίνο και από την άλλη το Παρίσι που έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.
Παράλληλα, αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί όπως αποδεικνύεται η Φινλανδία, με το κοινοβούλιο της χώρας ουσιαστικά να καλεί τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών να παύσει τις διαπραγματεύσεις, υπό την απειλή της ευστάθειας του φινλανδικού κυβερνητικού συνασπισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Φινλανδός υπουργός, ο οποίος κινείται δορυφορικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τις ελληνικές προτάσεις ανεπαρκείς.
Το κρατικό δίκτυο (YLE) της Φινλανδίας μετέδωσε νωρίτερα ότι το Ελσίνκι θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το YLE, η εντολή που έχει ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμ, από τη φινλανδική Βουλή, είναι πολύ περιορισμένη.
Η ανταπόκριση του καναλιού στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι το ακροδεξιό ξενόφοβο κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» λέει «όχι» σε οποιαδήποτε βοήθεια στην Ελλάδα κι απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, εάν ακολουθήσει διαφορετική γραμμή στις Βρυξέλλες. Αυτό το σενάριο θα σήμαινε πρόωρες εκλογές στη Φινλανδία.
Όπως όλα δείχνουν το όλο θέμα θα πάει στη Σύνοδο των 28 το απόγευμα της Κυριακής δίνοντας έτσι νέα παράταση στο θρίλερ για το μέλλον της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
Δείτε το επίμαχο κείμενο με την πρόταση των Γερμανών που προτείνει Grexit για πέντε χρόνια!
Πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ φέρεται να πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα. Το κείμενο με τα σχόλια του κ. Σόιμπλε, οι εναλλακτικές προτάσεις και τα σχέδια του Βερολίνου βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα – βόμβα της FAZ, από τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Sven Giegold.
Την πρόταση του Σόιμπλε ανέβασε ο Giegold στο Twitter. Παρότι η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι κάτι τέτοιο τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup, το σχέδιο για πενταετές Grexit υπάρχει και μάλιστα έχει τεθεί υπόψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, που κυκλοφόρησε νωρίτερα, ο Σόιμπλε φέρεται να προτείνει πενταετές «Grexit» και «ανθρωπιστική βοήθεια» για την Ελλάδα «αν δεν βελτιωθούν οι προτάσεις». Έκανε επίσης λόγο για κείμενο θέσεων του Σόιμπλε στο οποίο προτείνεται ως «βελτίωση» στις ελληνικές προτάσεις να προστεθεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ για να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει το έγγραφο:
Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.
Η γερμανική πλευρά διαπιστώνει ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν», τονίζεται, μεταξύ άλλων στο κείμενο.
«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει Γερμανός διπλωμάτης. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.
Δείτε ολόκληρο το έγγραφο εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/grexit_83.html#ixzz3fg05ejsp
Το παρασκήνιο από το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες
Επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο της ενδιάμεσης συμφωνίας. Εγγυήσεις ζητούν από την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Ποια μέτρα ζητούν να νομοθετηθούν άμεσα στη Βουλή. Τα αγκάθια για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα τριετούς διάρκειας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διαπραγματευτικό θρίλερ για την Ελλάδα στο Eurogroup, καθώς η πλειοψηφία των Ευρωπαίων έχει απορρίψει ως ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις.
Όσο περνούν οι ώρες επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο της ενδιάμεσης συμφωνίας, μιας συμφωνίας - γέφυρα, με στόχο την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
Η λύση της ενδιάμεσης συμφωνίας επανέρχεται στο προσκήνιο, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν συναινούν τόσο εύκολα στις πτυχές και τους όρους που θα πρέπει να συνοδεύουν ένα πλήρες τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Αγκάθι αποτελεί και το ίδιο το ύψος ενός πλήρους τριετούς προγράμματος χρηματοδότησης για την Ελλάδα, με τα τελευταία σενάρια να ανεβάζουν τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και συγκεκριμένα στα 70 ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ.
Ο λογαριασμός ανεβαίνει τόσο πολύ γιατί σε αυτόν προστίθεται και ένα ποσό της τάξης των 20 με 25 δισ. ευρώ για έναν νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κρίνεται υπερβολικά υψηλό, ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως είναι ένα από τα σενάρια που συζητώνται στις Βρυξέλλες.
Επόμενο αγκάθι στη συμφωνία για ένα πλήρες πρόγραμμα χρηματοδότησης τριετούς διάρκειας είναι και το χρέος, με την κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας να έχει έρθει σε πρώτο πλάνο.
Το ΔΝΤ φέρεται να εισηγείται την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω της παράτασης στα 60 έτη, έναντι 30 έτη που είναι σήμερα, του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.
Η πρόταση του ΔΝΤ φέρεται ωστόσο να προσκρούει στις συνήθεις γερμανικές αντιρρήσεις για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Για όλους αυτούς τους λόγους - και τα αγκάθια - επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο μιας συμφωνίας - γέφυρα προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της Ελλάδας.
Όμως και αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί.
Οι Ευρωπαίοι στο αποψινό Eurogroup έχουν θεωρήσει καλές ως βάση συζήτησης, αλλά όχι επαρκείς ως βάση συμφωνίας, τις ελληνικές προτάσεις.
Στο σύνολό τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη θέσει θέμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν.
Κατά τις πληροφορίες, το Eurogroup ζητά άμεσα να νομοθετηθούν στη Βουλή μέτρα που περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις σε:
- ΦΠΑ
- Ασφαλιστικό
- Αποκρατικοποιήσεις
- Αγορά αγαθών και υπηρεσιών
Υπενθυμίζεται πως στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται ήδη δέσμευση της κυβέρνησης για νομοθετήσεις των πρώτων μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές από τις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται να μην υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο σημερινό - θυελλώδες Eurogroup.
Oι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως σήμερα υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία, με στόχο αυτό να οριστικοποιηθεί στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 13 Ιουλίου και αφού θα έχει προηγηθεί αύριο η πολιτική παρέμβαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και Συνόδου Κορυφής.
Αποκάλυψη-βόμβα! Συμφωνημένη εξαρχής η χρεοκοπία της Ελλάδας; Δείτε τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλο από το 2011 ότι η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει με τη χώρα μας για χρεοκοπία σε 3-4 χρόνια!
Το παιχνίδι είναι στημένο και εξαρχής συμφωνημένο;
Δείτε τα όσα απίστευτα αποκάλυψε ο κ. Κουκουλόπουλο, στις 8 Ιουνίου 2011 στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα":
"Στο χθεσινό ΚΤΕ είχαμε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση από τον ΥΠΟΙΚ που ο καθένας μπορεί να την κρίνει: Φαίνεται ότι το ζήτημα της επαπειλούμενης χρεοκοπίας, μετατέθηκε για μετά από 3-4 χρόνια. Έχει γίνει επιλογή από την Ε.Ε σε συμφωνία με την χώρα μας να μετατεθεί η επαπειλούμενη χρεοκοπία σε 3-4 χρόνια. Κ. Παπαδάκη σας λέω όλη την αλήθεια, δεν σας λέω τη μισή..."
Μήπως πρέπει να ασχοληθεί κάποιος εισαγγελέας με αυτό το θέμα;
Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/2011-3-4.html#ixzz3fg1H33SL
Ο καιρός σήμερα
Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες αναμένουμε την Κυριακή 12 Ιουλίου.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 32 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 12 έως 32 στη βόρεια Ελλάδα, 18 έως 33 στη δυτική Ελλάδα, 16 έως 30 στο βόρειο Αιγαίο και από 19 έως 33 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από τα βορειοδυτικά έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι κυρίως βόρειοι έως 5 και τοπικά στα κεντρικά και νοτιοανατολικά τμήματα 6 με 7 μποφόρ.
Σαν σήμερα 12 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/12_12.html
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.