10 tips για να μάθουμε στο παιδί να τρώει σωστά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Γιατί για όλα υπάρχει τρόπος!
Θα ήμασταν πανευτυχείς ως γονείς αν τα παιδάκια μας τρελαίνονταν για τις μπάμιες ,τις φακές ή τα ψάρια και αδιαφορούσαν παντελώς για τα τυροπιτάκια, και τις τηγανιτές πατάτες. Επειδή όμως σε αυτό τον κόσμο που ζούμε κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μπορούμε υιοθετώντας μικρά μυστικά να μυήσουμε τους μικρούς μας γευσιγνώστες σε σωστές διατροφικές συνήθειες.
Μπείτε στην κουζίνα με τα παιδιάΖητήστε τους να κόψουν λαχανικά, να πλάσουν ζύμες και ανάλογα με την ηλικία τους αυξήστε τις αρμοδιότητες. Η επαφή των παιδιών με τις τροφές οδηγεί στο να θελήσουν πολύ πιθανόν να τα δοκιμάσουν.
Φτιάξτε το δικό σας μποστανάκι στον κήπο ή το μπαλκόνιΜέσα από αυτή την διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν από που προέρχονται τα τρόφιμα, αισθάνονται περήφανα που τα καλλιεργούν και έτσι με μεγαλύτερη προθυμία τα ενσμωτάνουν και στα γεύματα τους.
Πλάστε ιστορίες με πρωταγωνιστές όσπρια και λαχανικάΚατά τη διάρκεια του φαγητού μπορείτε να λέτε ιστορίες στο παιδί γύρω από τα τρόφιμα. Για παράδειγμα το σπανακόρυζο ήταν το μαγικό και αγαπημένοο φίλτρο του Ποπάϋ και έτσι έγινε γερός και δυνατός.
healthy eating foods 1
Επιβραβεύετε το παιδί κάθε φορά που τρώει ένα φρούτο ή λαχανικό.Μπορείτε να βάλετε στην εξωτερική πόρτα του ψυγείου ένα χαρτόνι, να αγοράσετε αυτοκόλλητα και να ζητήσετε από τα παιδιά  κάθε φορά που τρώνε ένα φρούτο ή λαχανικό να κολλάνε και ένα αυτοκόλλητο. Στο τέλος της εβδομάδας ορίστε ένα έπαθλο για τον νικητή με τα περισσότερα αυτοκόλλητα.
Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο μενού γευμάτωνΒάλτε τα παιδιά στην διαδικασία να συμμετέχουν στην επιλογή του γεύματος κάποιες μέρες της εβδομάδας. Για παράδειγμα αν μια μέρα έχετε στο πρόγραμμα λαδερά αφήστε εκείνα να επιλέξουν αν θα φάτε μπάμιες ή φασολάκια καθώς και πώς θα τα μαγειρέψετε και με τι θα σερβιριστούν.
Πάρτε τα παιδιά μαζί σας για ψώνιαΦτιάξτε μια λίστα με υγιεινές τροφές που σκοπεύετε να αγοράσετε και αφήστε το παιδί να επιλέξει τι θα βάλει στο καλάθι. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει ότι συμμετέχει και ως ένα βαθμό έχει και την δυνατότητα επιλογής.
Μαγειρεύετε τα τρόφιμα με έξυπνους τρόπουςΚάποιες τροφές που είναι δύσκολες και απαγορευτικές για τα παιδιά αν μαγειρευτούν έξυπνα και σερβιριστούν με φαντασία μπορεί να γίνουν οι πιο λαχταριστές λιχουδιές. Για παράδειγμα βάλτε το ψάρι στο τραπέζι σερβίροντας το ως κροκέτα η οποία δεν χρειάζεται να είναι τηγανιτή αλλά ψητή στον φούρνο.
kids-eating-habits
Δώστε στο παιδί υγιεινά σνακ για το σχολείοΤο σχολείο είναι ένα μέρος που το παιδί περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του και το ενδιάμεσο σνακ είναι εκείνο που θα του δώσει ενέργεια.
Μην μαγειρεύτετε ξεχωριστά για το παιδίΕίναι πολύ σημαντικό να τρώτε όλοι από το ίδιο φαγητό. Μην καταναλώνετε εσείς τρόφιμα τα οποία απαγορεύετε από εκείνα να καταναλώσουν.
Μάθετε στο παιδί την αξία του πρωινούΤο πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και εκείνο που θα δώσει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται. Μάθετε τα να ξυπνούν νωρίτερα, να τρώνε με ηρεμία το πρωινό τους και στη συνέχεια να φεύγουν για το σχολείο.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)