"Στην Ελλάδα ίσως γυρίσω όταν πλέον θα είμαι πολύ μεγάλος. Θα έχω πάρει σύνταξη και μπορεί, ίσως, τότε να γυρίσω στην Ελλάδα". Η φράση δεν ανήκει σε έναν 30χρονο που έχει ξεκινήσει μια νέα ζωή στο εξωτερικό, αδυνατώντας να αποκατασταθεί επαγγελματικά στη χώρα του. Ανήκει σε έναν 18χρονο επίδοξο σχεδιαστή αυτοκινήτων που δίνει Πανελλήνιες με αποκλειστικό στόχο τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του για μια καριέρα στη βιομηχανία αυτοκινήτων. Ο Θάνος γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Ελλάδα τέτοια βιομηχανία δεν υπάρχει και έχει ήδη αποφασίσει, αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του, να επιδιώξει ένα μεταπτυχιακό σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα με ανεπτυγμένη βιομηχανία στον εν λόγω τομέα, που θα μπορέσει κατόπιν να τον απορροφήσει.
Για τη γενιά των σημερινών δεκαοκτάρηδων όπου ανήκει ο Θάνος, για τα Ελληνόπουλα που δίνουν φέτος Πανελλήνιες έχοντας ζήσει σχεδόν τη μισή τους ζωή μέσα στην κρίση, η έννοια της επαγγελματικής αποκατάστασης μπαίνει στο κάδρο από νωρίς. "Τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους προβληματίζονται για τη μετέπειτα αναζήτηση εργασίας, είναι κάτι που επηρεάζει τις επιλογές τους πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν" λέει στο News 24/7 ο Παναγιώτης Κανδρής από το φροντιστήριο Διάδραση . Την ίδια ώρα ο Γιάννης Τσαρπαλής από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Ρόμβος επισημαίνει πως η κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα για σπουδές μακριά από το σπίτι με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να "θυσιάζουν" την πρώτη τους επιλογή χάριν μιας εναλλακτικής που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά την οικογένεια. Όσο για τη φυγή στο εξωτερικό; Αυτή σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα από τα φροντιστήρια Πουκαμισάς έχει γίνει κάτι σαν "αυτό-εκπληρούμενη προφητεία". "Το ακούνε σαν ενδεχόμενο διότι συζητιέται έντονα και στα μίντια, ακούνε συχνά ιστορίες ανθρώπων που έφυγαν, βρήκαν δουλειά έξω και είναι καλά, οπότε έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να χρειαστεί να μεταναστεύσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σκέφτονται αρνητικά. Η μετανάστευση σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν το ‘50". Επιπλέον, εξηγεί ο κύριος Χατζητέγας, σε αυτή τη φάση στο μυαλό των παιδιών "κυριαρχεί το όνειρο να πετύχουν σε μια σχολή, να μετουσιώσουν την προσπάθεια που έκαναν σε μια επιτυχία".
Ο Θάνος ονειρεύεται να σχεδιάζει αυτοκίνητα. Η Βίκυ και η Πένυ ονειρεύονται να ασχοληθούν με την έρευνα στη χημεία και τα μαθηματικά αντίστοιχα. Η Θεοδώρα ονειρεύεται να γίνει κτηνίατρος γιατί λατρεύει τα ζώα και θεωρεί ότι ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που αγαπάει. Ο Γιώργος έχει βάλει στόχο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων γιατί ονειρεύεται μια μέρα να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Ο Χρήστος έχει βάλει στόχο την Πληροφορική Πειραιά και θα δώσει όσες φορές χρειαστεί για να το πετύχει. Η Νικολέτα ονειρεύεται να ασχοληθεί με καινοτόμες τεχνολογίες κι αν χρειαστεί να ξεκινήσει από το εξωτερικό, αυτό -όπως μας λέει- "δεν σημαίνει ότι θα αφήσω την Ελλάδα πίσω μου". Ο Δημήτρης ο Στάθης και ο Γιώργος κρατούν πιο ανοιχτές τις επιλογές τους και παίρνουν δύναμη από το ελληνικό καλοκαίρι που έρχεται.
Λίγες ώρες πριν τις εξετάσεις, οι δέκα υποψήφιοι μίλησαν στην κάμερα του News 24/7 συνθέτοντας ένα βίντεο που αποπνέει αισιοδοξία. Γιατί τα Ελληνόπουλα της κρίσης, παρά τις δυσκολίες, διατηρούν όπως φαίνεται την ανεμελιά της ηλικίας τους, δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους, δεν επιθυμούν να αφήσουν πίσω τη χώρα τους, αρκεί αυτή η χώρα να μπορέσει να τα κρατήσει και να σταματήσει να ενδίδει σε αυτό-εκπληρούμενες προφητείες.
news247.gr
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.