Η πρώτη φορά του εφήβου: Συμβουλές που πρέπει να δίνει ο πατέρας στο γιο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Πριν ακόμα τα 18 έτη νιώθει  ο έφηβος γιος τη φυσική ανάγκη να έχει σεξουαλική επαφή με κάποιο κορίτσι. Ο πατέρας σε αυτή την επιθυμία για την πρώτη φορά πρέπει να τον στηρίξει ψυχολογικά και να τον παροτρύνει σε αυτή την πράξη μόνο όταν το αγόρι θα πιστέψει ότι είναι έτοιμο και όχι πιο γρήγορα ώστε να αποδείξει στον πατέρα στον ανδρισμό του.

Γράφει η ψυχολόγος Λιάνα Καλλιέρου.

Μια τελευταία έρευνα απόδειξε ότι το 50% των εφήβων από 15-18 ετών ομολόγησαν ότι δεν έχουν αρκετή πληροφόρηση σχετικά με το σεξ και τη γονιμότητα, τις σχέσεις με τα κορίτσια και τα συναισθήματα που νιώθουν με τις αλλαγές του σώματός τους και τη σεξουαλικότητά τους.</p>
Οι γονείς και ιδιαίτερα ο πατέρας πρέπει να είναι κοντά στο αγόρι παρόλη την περίεργη και ακατανόητη συμπεριφορά του. Όταν η ηλικία της σεξουαλικής επαφής του αγοριού απασχολήσει και αγχώσει τον πατέρα τότε είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει άγχος και φόβο στο αγόρι και αυτό μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα. Ο έφηβος άλλωστε ο έφηβος αγαπά υπερβολικά  τον πατέρα του όσο και αν δεν το δείχνει. Τον θαυμάζει και τον αμφισβητεί προσπαθώντας να μοιάσει στην δική του εικόνα.

Σε αυτή την περίοδο ο πατέρας μόλις αντιληφθεί τα αιφνίδια σεξουαλικά ένστικτα του γιου του πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να μοιραστεί μαζί του τις γνώσεις του για τις βιολογικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσει. Για την κυριαρχία της τεστοστερόνης, τις εξάψεις, τους ερεθισμούς, τις ηδονές και τις εικόνες πόθου που μπορεί να τον κατακλύσουν. Μιλώντας με σοβαρότητα και σεβασμό στον γιο του σχετικά με το σεξουαλικό μοντέλο που διαμορφώνει και τον τύπο του κοριτσιού που τον ερεθίζει του δίνει την ευκαιρία να αποφύγει το άγχος της πρώτης φοράς ή ακόμα και της αποτυχίας του.

Η πρώτη ερωτική εμπειρία του εφήβου.
Η πρώτη εκσπερμάτωση για ένα αγόρι αν δεν είναι σωστά πληροφορημένο μπορεί να είναι εξίσου τρομακτική όσο και η πρώτη εμμηνόπαυση για ένα απληροφόρητο κορίτσι. Το αγόρι στην εφηβεία δεν μπορεί να έχει απόλυτο έλεγχο στο πέος του. Το όργανο έχει τη δική του ιδιαίτερη υπόσταση. Ανταποκρίνεται σε λάθος ερεθίσματα, τη λάθος ώρα, η στύση μπορεί να τον φέρει σε αμηχανία. Συγχρόνως το αγόρι βλέπει στο σώμα του τρομακτικές αλλαγές. Παχύ τρίχωμα, αλλαγή στη φωνή του, φούσκωμα στους μύες. Το χειρότερο είναι βιώνει τρομακτικές αλλαγές και μέσα στο κεφάλι του. Αλλαγές που όμως ντρέπεται να αποκαλύψει. Γι αυτό και πολλές φορές τα αγόρια σε αυτή την ηλικία μιλούν αποκλειστικά στους φίλους και δεν αναφέρουν τίποτα στους γονείς.  
Η σχέση του άνδρα με το πέος του ξεκινά από την εφηβεία όταν ο έφηβος συνειδητοποιήσει ότι η αρσενική του ταυτότητα βρίσκεται σε αυτό. Το αγόρι που έχει σωστό ανδρικό πρότυπο είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγχει το πέος του και τις εξάψεις της ηλικίας. Το παιδί που δεν έχει πρότυπο είναι πιθανόν σε όλη του ζωή να είναι δέσμιος σε αυτό το κομμάτι του σώματός του.
Η πρώτη φορά της ερωτικής πράξης για ένα αγόρι είναι δύσκολη και πολύπλοκη γεμάτη συναίσθημα, ενοχές και σύγχυση. Είναι το πρώτο βήμα που κάνει το αγόρι στην αναζήτηση του ανδρισμού. Η ουσία για το αγόρι αυτό δεν είναι αυτή καθαυτή η πράξη αλλά η απόδειξη του ανδρισμού του γι αυτό, για να αισθάνεται ασφαλής και δυνατός, χρειάζεται κορίτσι  που να μην τον φοβίζει και να μην απειλεί την αρρενωπότητα του.
Το αγόρι αποθαρρύνεται εύκολα και γι αυτό πολλοί έφηβοι αναβάλλουν αυτή την πρώτη δοκιμασία μέχρι που να ξεπεράσουν το φόβο τους. Κρατούν το πέος τους μακριά από τη γυναικεία επαφή και επιδιώκουν ανδρικές φιλίες. Μόνο όταν επιβεβαιωθούν για τη σεξουαλικότητά τους με την πρώτη επαφή, μόνο τότε δε θα αποζητούν συνέχεια την ασφαλή συντροφιά των αγοριών. Ενώ άλλοι επειδή είναι αβέβαιοι για τη σεξουαλικότητά τους ξεπερνούν το φόβο τους και κάνουν σεξ το γρηγορότερο ώστε να αναπτύξουν την σεξουαλική τους ικανότητα και να ηρεμήσουν από την αγωνία της πρώτης τους ανδρικής τους πράξης.  Ο φόβος της ανικανότητας είναι η χειρότερη αγωνία για κάθε αγόρι.
Όταν το αγόρι που βιώνει τη σύγχυση και το φόβο της απόδοσης έρθει στην πρώτη του σεξουαλική πράξη με κορίτσι που έχει ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα τη σεξουαλική του δραστηριότητα μπορεί από το κορίτσι να ταπεινωθεί και να τραυματιστεί ψυχολογικά.

Η πρώτη αποτυχία

Αν ο έφηβος αποτύχει στην πρώτη του σεξουαλική επαφή με ένα κορίτσι ο γονιός δεν πρέπει να συμμεριστεί τον εξευτελισμό που πιθανόν να αισθανθεί αλλά ούτε και να του συμπεριφερθεί και να τον παρηγορήσει σα να είναι ένα μικρό παιδί. Δεν πρέπει επίσης και να υποτιμήσει το γεγονός της αποτυχίας του αλλά πρέπει να ακούσει τον έφηβο με ψυχραιμία, χωρίς δραματοποιήσεις και απλουστεύσεις. Να του δώσει ήρεμα απαντήσεις ρεαλιστικές και ξεκάθαρες στα ερωτήματά του που θα τον παροτρύνουν να προετοιμαστεί καλύτερα στην επόμενη σεξουαλική πράξη.
Ο ίδιος ο έφηβος θα αποφασίσει πότε θα ξαναδοκιμάσει. Όταν θα έχει καταλάβει ότι η πράξη αυτή δεν είναι αυτοσκοπός αλλά απόλαυση και γι αυτό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Επίσης ο πατέρας να τον συμβουλεύσει ότι στη  σεξουαλική του ολοκλήρωση παίζει ρόλο η ηλικία και η εμπειρία του κοριτσιού που θα της εμπιστευθεί την πρωτιά του. Ο πατέρας πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη και σεβασμό στον γιο του για να αισθανθεί εκείνος ασφαλής  ώστε να μιλήσει ανοιχτά με τον πατέρα του για τις σεξουαλικές του εμπειρίες και τα πιθανά προβλήματά του.
>Πολλοί πατεράδες δυστυχώς σήμερα, συνθλίβουν τον έφηβο με τα σχόλια και την απρόσεκτη συμπεριφορά τους ή τον αφήνουν στην τύχη του να τα βρει μόνος του ή του περιορίζουν τις σεξουαλικές του επιθυμίες με παράλογες απαγορεύσεις του τύπου «Πρόσεχε μην αφήσεις καμία έγκυο. Πρόσεχε μη σε πιάσει κορόιδο».  Τα ψυχικά τραύματα που μπορούν να δημιουργηθούν στον έφηβο από την έλλειψη της νουθεσίας του απόντα ή του κακού ή του αδιάφορου πατέρα δεν είναι αναστρέψιμα και μπορούν αντίθετα να έχουν καταστρεπτικά τα αποτελέσματα για τη ζωή του εφήβου και του ενήλικου άνδρα.   
Περισσότερα θέματα για την εφηβεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)