Kάποια βιβλία, σε παρασύρουν και σε ρουφούν μέσα στον κόσμο τους, μέσα από τη γλαφυρή πλοκή τους.
Κάποια άλλα -συνήθως βρίσκονται σε διαφορετικά ράφια από τα προηγούμενα, στα βιβλιοπωλεία- σε διδάσκουν φυσική, ιστορία, ψυχολογία, τέχνες.
Τα παρακάτω βιβλία τα καταφέρνουν και τα δυο, καταφέρνοντας να κάνουν, το καθένα με τον τρόπο του, τους αναγνώστες τους λίγο καλύτερους και λίγο σοφότερους.
Της Φοίβης Γλύστρα
«Ο κόσμος της Σοφίας», του Γιοστέιν Γκάαρντερ…για να μάθετε Φιλοσοφία
Ο Νορβηγός συγγραφέας του ευπώλητου φιλοσοφικού μυθιστορήματος έχει δηλώσει ότι «Η φιλοσοφία είναι το ροκ εν ρολ της δεκαετίας του ‘90» και, κρίνοντας απ’ την επιτυχία που είχε το βιβλίο -γραμμένο το ’92- ίσως του δίνουμε δίκιο. Η 14χρονη Σοφία, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, ψάχνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης σκέψης και τις παίρνει μέσα από κάποιες ανώνυμες επιστολές. Το βιβλίο θα σας συστήσει με τον πιο απλό τρόπο (ο συγγραφέας έχει μάλιστα κατηγορηθεί για το επίπεδο εκλαΐκευσης του βιβλίου του) στην Ιστορία της Φιλοσοφίας.
«1984», του Τζορτζ Όργουελ… για να μάθετε να επαγρυπνείτε
Πρόκειται για ένα βιβλίο-σταθμό του περασμένου αιώνα, που δεν προβλέπεται να σταματήσει να διαβάζεται ποτέ. Γράφτηκε το ταραγμένο και μακρινό 1948 και είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα. Πρόκειται για ένα έργο που δεν χαρακτηρίστηκε από πολλούς προφητικό, αφού περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον, όπου το ολοκληρωτικό καθεστώς του «Μεγάλου Αδερφού» παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, προπαγανδίζει, φυλακίζει, τρομοκρατεί, πολεμά κι απαγορεύει τη σκέψη και την ανθρώπινη επαφή. Το «1984» είναι ένα απ’ αυτά τα μυθιστορήματα που δεν τέρπουν (μόνο). Βάζουν την πολιτική σου σκέψη στην πρίζα και σε συνταράζουν.
«Το σύμπαν στα χέρια σας», του Κριστόφ Γκαλαφάρ …για να μάθετε τι (στο καλό) είναι το «σύμπαν», ο «χρόνος» και άλλα δαιμόνια
Έχοντας μαθητεύσει και εργαστεί δίπλα στον διασημότερο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, ο Γάλλος αστροφυσικός Γκαλφάρ ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Βραβευμένος με πολλά βραβεία Νεανικής Επιστημονικής Λογοτεχνίας, έχει μεταξύ άλλων, εκδώσει και το «Το σύμπαν στα χέρια σας», ένα βιβλίο που χωρίς αριθμούς και ακατανόητους κώδικες, αποπειράται να μας γνωρίσει στα δομικά στοιχεία του σύμπαντος και να μας μυήσει στον θαυμαστό κόσμο της (εκλαϊκευμένης) επιστήμης.
«Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις», του Λέο Μπουσκάλια…για να δείτε τον κόσμο με περισσότερη αγάπη και κατανόηση
Ο συγγραφέας του διάσημου best seller που όλοι κάποτε έχουμε ξεφυλλίσει, υπήρξε καθηγητής κοινωνικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Το πολυδιαβασμένο «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις» δεν καταλήγει να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο (αν και οι επικριτές του το χαρακτηρίζουν κάπως αφελές), γράφτηκε για να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ή τουλάχιστον, για να κάνει τον αναγνώστη του να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του και να δει τον κόσμο και όσους τον περιβάλλουν με αγάπη που πηγάζει από την αυτογνωσία και την εσωτερική ισορροπία. Όπως έχει πει κι ο ίδιος: “η αγάπη δεν είναι δρόμος, είναι συμμετοχή και μοιρασιά. Το να ζεις με τη φιλοσοφία της αγάπης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής”.
«Μικρή ιστορία του κόσμου», του Ερνστ Γκόμπριχ…για να μην είστε ανιστόρητοι
Είναι ένα βιβλίο για τους όψιμους εραστές της ιστορίας. Γραμμένο με τα πιο απλά και κατανοητά λόγια, το βιβλίο «Μικρή Ιστορία του Κόσμου» (με την υπογραφή του γνωστότερου ίσως Ιστορικού Τέχνης της γενιάς του), αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που οδήγησαν την ανθρωπότητα στη σημερινή της μορφή. Είναι μια εύκολη αφηγηματικά βόλτα στην ιστορία… των πάντων, από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη έως το σήμερα.
«Στο Ντιβάνι», Ντ. Ίρβιν Γιάλομ… για να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας
Το δεύτερο μυθιστόρημα του Αμερικάνου ψυχιάτρου και ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ, μας ενημερώνει με γραφή ρέουσα κι ευφάνταστη για το τι συμβαίνει στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή -του «γιατρού» των καιρών μας. Ο κορυφαίος ψυχίατρος, απομυθοποιεί τους ψυχοθεραπευτές, ανεβάζοντάς τους ταυτόχρονα σε ένα επίπεδο πιο ανθρώπινο, αποκαλύπτοντας μέσα απ’ το έργο του την επιδίωξη (κάποιων εξ αυτών) μια «αληθινή ανθρώπινη επαφή» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).