Σε καραντίνα - Αποστόλης Ζυμβραγάκης - Ανάλυση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Σε καραντίνα

Μέρες αλλόκοτες 
περνούν και τις χαράζουμε 
με χαρακιές σε κλειδωμένες πόρτες. 

Κάποτε βάζαμε τη ζωή μας σε αναβολή
για να προλάβουμε δουλειές. 
Τώρα βάζουμε τις δουλειές μας σε αναβολή
για να προλάβουμε ζωή. 

Όχι, δε με λυπεί 
η καραντίνα των σωμάτων. 
Αλίμονο σ’ αυτούς που έχουν βάλει 
σε καραντίνα την ψυχή τους.

Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Επαναπροσδιορισμός, εκδόσεις 24γράμματα, 2021.

Ερώτηση: 

Στο κείμενο παρατηρούμε την ύπαρξη αντιθέσεων. Ποιες είναι 
αυτές και πώς, κατά τη γνώμη σας, σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση του ποιητικού υποκειμένου; (100-150 λέξεις)

Ενδεικτική απάντηση:

Το ποίημα αναφέρεται στη συναισθηματική αντίφαση που προκαλεί η καραντίνα. Πιο συγκεκριμένα, το ποιητικό υποκείμενο παρουσιάζει τις μέρες της καραντίνας κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι μένουν μέσα στο σπίτι, έχοντας βάλει σε αναβολή τις υποχρεώσεις τους για να ζήσουν, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που έβαζαν σε αναβολή τη ζωή τους να για ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, η πλέον στενόχωρη, όπως παραδέχεται, είναι η καραντίνα της ψυχής και όχι των σωμάτων. Κατά τη γνώμη μου, η στάση αυτή φανερώνει μια αισιόδοξη αντιμετώπιση της καραντίνας των κορμιών, αφού δεν είναι κάτι που προκαλεί λύπη. Παρ’ όλα αυτά, ελλοχεύει και η θλίψη στα συναισθήματα του ποιητικού υποκειμένου για τους ανθρώπους που έχουν απομονωθεί ψυχικά. Μάλιστα, ο ποιητής χρησιμοποιώντας ως κειμενικό δείκτη την αντίθεση «δεν με λυπεί η καραντίνα των σωμάτων / αλίμονο σ’ αυτούς που έχουν βάλει σε καραντίνα την ψυχή τους» δηλώνει με αμεσότητα τα αντιφατικά συναισθήματα που προκαλούν οι διαφορετικές απομονώσεις των ατόμων. Εξάλλου, με την αντίθεση «κάποτε βάζαμε τη ζωή μας σε αναβολή για να προλάβουμε δουλειές / τώρα βάζουμε τις δουλειές μας σε αναβολή για να προλάβουμε ζωή» φανερώνει με παραστατικότητα τις αλλαγές που έχουν συμβεί στις ζωές των ανθρώπων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζυμβραγάκης, φιλόλογος - M.Ed. ειδικός παιδαγωγός, συγγραφέας. Από το βιβλίο του "Όλη η ύλη των Νέων Ελληνικών Γ' Λυκείου μέσα από 100+ ερωτήσεις και απαντήσεις", Αποστόλης Ζυμβραγάκης, εκδόσεις 24 γράμματα, ISBN: 978-618-201-134-8.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί παρουσιάζεται με έναν ευρηματικό τρόπο όλη η ύλη των Νέων Ελληνικών Γ' Λυκείου (συνεξέταση γλώσσας και λογοτεχνίας) μέσα από 100+ ερωτήσεις και απαντήσεις.
Πρόκειται για έναν πλήρη οδηγό, στον οποίο θα βρείτε με σαφή και εύστοχο τρόπο απαντήσεις και οδηγίες για όλα τα πιθανά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, πρακτικό οδηγό για πετυχημένη περίληψη, πρακτικό οδηγό για πετυχημένο ερμηνευτικό σχόλιο λογοτεχνίας, πρακτικό οδηγό για πετυχημένη παραγωγή λόγου σε κάθε επικοινωνιακή περίσταση, καθώς και όλα τα νέα κριτήρια αξιολόγησης του ΙΕΠ με τις απαντήσεις τους.
Είναι σίγουρο πως αυτός ο πρακτικός οδηγός Νέων Ελληνικών θα γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φιλολόγους της γενιάς του, δημιουργός του δημοφιλούς εκπαιδευτικού ιστολογίου "Ηλεκτρονική Διδασκαλία" (e-didaskalia.blogspot.gr), μέσα από το οποίο παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας. Όλη αυτή η γνώση πλέον συμπυκνώνεται σε έναν πλήρη και ταυτόχρονα πρακτικό οδηγό Νέων Ελληνικών -απαραίτητο μετά τις τελευταίες αλλαγές- για εκπαιδευτικούς και υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων.





Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)