Οι αρχαίες Ελληνίδες δεν ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες, αλλά είχαν έναν φυσικό και ισορροπημένο τρόπο ζωής που προωθούσε την υγεία και τη μακροζωία. Η διατροφή τους βασιζόταν σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γλυκών.
Παρόλο που η συστηματική άσκηση ήταν κυρίως ανδρική δραστηριότητα, στη Σπάρτη οι γυναίκες γυμνάζονταν για να διατηρούνται δυνατές. Ο χορός, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα, λειτουργώντας ως φυσική άσκηση και τρόπος έκφρασης.
Τα βότανα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά τους. Χρησιμοποιούσαν μέντα και κύμινο για καλύτερη πέψη, φασκόμηλο για τον έλεγχο της όρεξης, ενώ το μέλι και το ξίδι θεωρούνταν φυσικά βοηθήματα για τη διατήρηση της σιλουέτας. Επιπλέον, απολάμβαναν λουτρά με βότανα και αρωματικά έλαια, πιστεύοντας ότι βοηθούν στην αποτοξίνωση και την ευεξία.
Το μυστικό τους, όμως, βρισκόταν στη φιλοσοφία του «μέτρον άριστον» – την αποφυγή των υπερβολών και την ισορροπία σε κάθε πτυχή της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερναν να διατηρούνται υγιείς, γεμάτες ενέργεια και φυσική χάρη.
