Η δολοφονία του 25χρονου Νίκου Μουστάκα τον Αύγουστο του 2018 στον Λόφο του Φιλοπάππου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όχι μόνο λόγω της αγριότητας της πράξης αλλά και της τραγικής ειρωνείας της. Ο άτυχος νέος, ο οποίος εργαζόταν στο εξωτερικό, βρισκόταν στην Αθήνα για λίγες ημέρες με τη φίλη του. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, το ζευγάρι επισκέφθηκε τον ιστορικό λόφο, όπου δέχτηκε επίθεση από τρεις αλλοδαπούς ληστές: έναν Ιρακινό και δύο Πακιστανούς. Υπό την απειλή μαχαιριού, ο Νίκος Μουστάκας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, ρίχτηκε στο κενό και σκοτώθηκε από τις βαριές εσωτερικές κακώσεις και το χτύπημα στο κεφάλι λόγω της πτώσης από μεγάλο ύψος.
Η 23χρονη Πορτογαλίδα φίλη του Νίκου κατέθεσε στο δικαστήριο την ανατριχιαστική στιγμή της επίθεσης: ενώ οι δράστες ζητούσαν επίμονα τα κινητά και προσπαθούσαν να τους ληστέψουν, δύο από αυτούς άρπαξαν τον Νίκο και άρχισαν να τον τραβάνε προς τον γκρεμό, με έναν εκ των Πακιστανών να κρατά διαρκώς μαχαίρι στην κοιλιά του. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα ακινησίας στην άκρη του βράχου, τον έσπρωξαν και εκείνος έπεσε. Η μαρτυρία της ήταν καθοριστική για την αναγνώριση των τριών ανδρών, οι οποίοι προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αθηνών λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Αυγούστου 2018. Κατά την προανάκριση, οι δράστες ομολόγησαν ότι έσπρωξαν και έριξαν τον Νίκο από τον βράχο, αφού πρώτα του είχαν κόψει τις χρυσές αλυσίδες που φορούσε στον λαιμό. Αξιοσημείωτο είναι πως οι δράστες είχαν προσαχθεί και στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα, αλλά είχαν αφεθεί ελεύθεροι, με τον 17χρονο Πακιστανό να έχει περιοριστικό όρο.
Οι δίκες που ακολούθησαν διεξήχθησαν σε δύο επίπεδα. Τον Ιανουάριο του 2019, ο ανήλικος Πακιστανός (Μ.Τ.Λ.) κάθισε στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς του θύματος, αρνήθηκε να το κάνει, δείχνοντας πλήρη αμετανοησία. Κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2019, ο 29χρονος Πακιστανός (Αχμάτ) και ο 28χρονος Ιρακινός (Σαχά) δικάστηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Η τραγική μητέρα του Νίκου, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, εξέφρασε την οργή της για το θράσος του Ιρακινού, τον οποίο υπέδειξε ως τον αρχηγό. Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα τους δύο ενήλικους κατηγορούμενους ένοχους για ανθρωποκτονία από κοινού και τους επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Ωστόσο, η υπόθεση πήρε μια απρόσμενη τροπή. Στις 3 Μαρτίου 2020, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, ο πλέον 19χρονος Πακιστανός επέμενε στην υπερασπιστική του γραμμή ότι το κίνητρό του ήταν μόνο η ληστεία και ότι δεν είχε συμμετοχή στη δολοφονία, περιοριζόμενος στο να κρατάει τη σύντροφο του θύματος. Και πάλι δεν έδειξε καμία μεταμέλεια ούτε ζήτησε συγγνώμη. Παρόλα αυτά, τον Ιανουάριο του 2024, ήρθε στο φως η είδηση ότι ένας εκ των τριών καταδικασθέντων, ο 21χρονος πλέον Πακιστανός, κατάφερε να βρεθεί εκτός φυλακής. Η αποφυλάκιση ενός εκ των δραστών, μόλις έξι χρόνια μετά το φρικτό έγκλημα, εγείρει για άλλη μια φορά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και την προστασία της μνήμης των θυμάτων. Η απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα «υπάρχει δικαιοσύνη;» παραμένει ανοιχτή και οδυνηρή για την οικογένεια του Νίκου Μουστάκα.
.jpg)